Elhatároztad, hogy felhagysz a cukorral? Remek ötlet! De nem elég, ha csak a kristálycukrot hagyod a polcon a boltban, a rejtett cukorforrásokkal is vigyáznod kell. Megmutatjuk, mit ne egyél.

Csökkentenéd a cukrot? Ezekről az ételekről jobb, ha lemondasz

Joghurt

Az ízesített joghurtok igazi cukorbombák, akármennyire is egészségesnek tűnnek elsőre. Inkább vegyél natúr joghurtot, és tedd bele te a gyümölcsöt.

Ketchup

A paradicsom alapból nagyon savas, nem csoda, hogy a gyártók minden paradicsomos finomságot telenyomnak cukorral. Egyetlen evőkanálnyi ketchupben akár 4 gramm cukor is lehet, és ritkán állunk meg egy evőkanálnál… Készíts inkább házi, cukormentes, vagy egészséges cukorhelyettesítőkkel készült paradicsommártást.

Balzsamecet

Az igazi, gourmet balzsamecetet sok évig érlelik – a kommersz változatok gyártását viszont cukorral és adalékanyagokkal gyorsítják fel a gyártók. Jobb, ha elkerülöd, vagy ha nagyon szereted, tradicionális, legalább 12 évig érlelt változatot választasz helyette.

Instant zabpehely

cukrot

A banános-csokis smoothie-t a zabpehely helyett egy kevés kókuszreszelékkel is feldobhatja
Fotó: Shutterstock

A natúr zabpehelyből főzött kása nagyon egészséges, ám az előre ízesített, instant zabpelyhekben rengeteg a cukor. Ne fogyassz el már reggelire több evőkanál édességet, inkább főzd magad a kását. Kicsit tovább tart, viszont garantáltan cukormentes.

Gabonapelyhek és müzlik, ne egyél felesleges cukrot

Megint egy egészséges élelmiszer álcájába bújt cukorbomba! Színes, ízes, és több evőkanál cukor van benne – nem csoda, hogy imádják a gyerekek. Tégy jót magadnak, és keverj inkább saját müzlit natúr pelyhekből és diófélékből.

Magvajak

mogyoróvaj, cukrot

Fotó: Shutterstock

A földimogyoró-, dió- és mandulavaj nagyon finom, de érdemes alaposan átolvasni a címkét. A jó minőségűek ugyanis tényleg csak a diófélét tartalmazzák, a gyengébbeket viszont pálmaolajjal, sóval, cukorral dúsítják. Keresd a minőségi, cukormentes változatokat.

Salátaöntetekben is felejtsd el a cukrot

Azt gondolod, egészséges, ha salátát ebédelsz? Így is van, de csak ha nem öntöd nyakon a salátádat cukorban úszó öntettel. Inkább készüljön házilag az öntet, vagy egyszerűen tegyél egy kis ecetet és olajat a salátára.

Gabonatejek

A dobozos rizs-, szója- és mandulatejet gyakran ízesítik rengeteg cukorral. Ha tejhelyettesítőt veszel, keresd a cukormentes változatokat, vagy készítsd el otthon a tejet.

Zsírszegény, diétás ételek

A zsír remek ízesítő anyag. Ha viszont kikerül egy ételből, valamivel pótolni kell az élvezeti értéket, és ez a valami legtöbbször a cukor. Ne akarj mindenáron zsírmentesen táplálkozni, inkább ügyelj a cukortartalomra!

Kenyér

A kenyér önmagában, finomított liszt-tartalma miatt is hajlamos hintába ültetni a vércukorszintedet, ráadásul sokszor még hozzáadott cukorral is ízesítik. A legjobb teljesen lemondani róla, vagy otthon, teljes kiőrlésű, esetleg szénhidrát-csökkentett lisztből készíteni. Nézd meg azt is, hányféle álnéven próbálják neked eladni a cukrot!

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink