Természetesen mindkettő! A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos az egészség megőrzése szempontjából. A sport remek stresszűző, segít az ideális testsúly megőrzésében.

Futás vagy gyaloglás? Melyik a jobb?

A sport csökkenti számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A futás és a gyaloglás ráadásul olyan mozgásforma, amelyhez az elhatározáson és egy pár kényelmes cipőn kívül nem kell más.

Naponta több millió ember húz futó- vagy gyaloglócipőt és indul szokásos útjára parkokban, pályákon, erdőkben, tópartokon vagy az edzőtermi futópadon. A futás és a gyaloglás egyaránt kiváló aerob mozgás. Az aerob testmozgás növeli a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát, fejleszti az állóképességet, növeli a kitartást, erősíti a szívet és a tüdőt.

Mindkettő segít a súlycsökkentésben, javítja a hangulatot, fokozza az energiaszintet, segít a vérnyomás és a koleszterin optimális szinten tartásában, csökkenti a rák, a cukorbetegség. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. a gyaloglás és a futás is alacsony költségű, nem igényel különösebb előkészületet, és gyakorlatilag bárhol végezhető edzésforma.

Mindkettő segíti a társas kapcsolatok erősödését, hiszen a legtöbben barátokkal, ismerősökkel futnak, gyalogolnak. azt, hogy melyik mozgásformát választja valaki, nagyban befolyásolják külső tényezők, mint például a testsúly, az életkor, az edzettség.

Kímélő gyaloglás

A séta tökéletes azok számára, akik súlyfelesleggel rendelkeznek, és azoknak is, akiknek korábban hiányzott mindenfajta mozgás az életükből. A gyaloglás kíméli az ízületeket, ráadásul kicsi az esélye a sérülésnek, mégis hatékony zsírégető. A zsírégetés mértéke a testsúlytól és megtett távtól függ. Egy átlagos testalkatú nő 5 kilométeres óránkénti sebességgel gyalogolva óránként kb. 250 kalóriát égethet el. bokasúlyokkal, kézi súlyzókkal, illetve az egyre népszerűbb súlyzós mellénnyel felfegyverkezve könnyedén növelhető a testsúly és így a gyaloglás zsírégető hatékonysága is.

Intenzív futás

Akik fogyni szeretnének, szinte biztosan áttérnek a futásra a jobb és tartósabb eredmény érdekében. Általánosan elfogadott, hogy a futással több kalóriát lehet elégetni, viszont a fogyás mértéke attól függ, mennyi kalóriát vesz magához, illetve mennyit ad le. Így tulajdonképpen a futás azért hatásosabb, mert intenzívebb a mozgás, és utána a szervezet kevesebb ételt kíván.

Ennek oka pontosan nem ismert, de az egyik elképzelés szerint az intenzívebb edzés során a szervezet elsődleges feladata az, hogy minél több oxigént juttasson el az izmokba. Ezt az emésztőrendszertől vonja el, így a gyomor azt a jelzést kapja, hogy nincs szüksége táplálékra. Azt azonban ne feledje, hogy a kalóriák elégetése nem minden. A legfontosabb az, hogy élvezze a mozgást.

Futásnál nagyobb a sérülésveszély, a csípő, a térd és a boka ízületei jobban igénybe vannak véve. Ha a futás mellett dönt, csökkentheti a sérülés kockázatát, ha jól választja ki a helyszínt. A füves talaj, az erdei ösvények, a föld, a salak és a mesterséges futópályák kímélik az ízületeket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.