A szigorú parkolási szabályokról

2022.05.18. 20:00

Hétvégén költözött egy férfi Fehérváron, megbüntették parkolásért

Egy fiatalember panaszkodott a minap, hogy az új albérletébe költözéskor megbüntették jogtalan parkolás miatt.

Hajdú Marianna

Valamiféle dokumentum kell a jogos parkolás igazolásához

Forrás: Pesti Tamás (FMH)

A közösségi oldalon lévő fehérvári csoportban osztotta meg elégedetlenségét a bírsággal kapcsolatban. Bár elismerte, abban a pillanatban még nem rendelkezett a lakásbérleti szerződésen kívül más dokumentummal, ami a lakossági parkolási bérlet megváltására elegendő lehetett volna, mégis felháborítónak tartja, hogy a hétvégi költözés alatt, a saját lakóhelye előtt – egy egyébként is aszfalt nélküli, murvás területen – nem állíthatja le az autóját. Gépjárműve négy órát állt fizető zónában érvényes jegy nélkül.

A kérdés tehát adott: jár-e büntetés Fehérváron, ha olyan ingatlan előtt parkolom le az autómat, ahol éppen lakom, viszont fizető zónába esik, de se jegyet nem váltok, sem bérlettel nem rendelkezem? A rövid válasz: igen.

A városgondnokságon is javasolják, mielőbb váltsák meg bérletüket, mert enélkül csak megváltott, érvényes parkolójeggyel van lehetőség a kijelölt parkolóhelyeken állni. Minden más esetben elkerülhetetlen a büntetés. Ne bízzanak jószerencséjükben, a megyeszékhelyen igen nagyfokú a fizetős parkolások ellenőrzése. A hétvége sem elfogadható indok, ma már készpénzzel, de telefonon is lehetséges a parkolás díjának megfizetése.

– Székesfehérvár Megyei Jogú Város parkolási rendje meglehetősen szigorúan szabályozza, hogy mire adhatunk ki bérletet – világosít fel Bozai István, a városgondnokság ügyvezetője.

– A rendelet lehetővé teszi, hogy sokkal több parkolási bérletet adjunk ki, mint ahány parkolóhely valójában van. Ebben a kérdésben a lakosságnak abszolút az az igénye, hogy szigorúan ellenőrizzük a parkolás rendjét, akár még a hétvégén is, de egyelőre a rendelet erre még nem ad lehetőséget.

A fehérvári parkolási rendelet nem tesz különbséget tulajdon és bérlemény között. Lakcímkártyával rendelkező – még ha ideiglenes is – autótulajdonosoknak azonnal kiállítják a lakossági parkolási bérletet. Viszont fontos tudni, ha valaki mégis jogtalanul foglalt el parkolóhelyet autójával fizető parkolási zónán belül, nincs lehetősége utólag megváltott jeggyel vagy bérlettel visszamenőleg legalizálni parkolását, akkor sem, ha az a saját tulajdona vagy a maga által bérelt ingatlan előtt történt.

– Meg kell vásárolnia a jegyet, amíg nem tud lakossági bérletet venni. Nem nagyon van más megoldás, amint lesz ideiglenes lakcímkártyája, azzal már be tud jönni, és ki tudja váltani a lakossági parkolási bérletet. Addig pedig más formában kell megvásárolnia a parkolójegyet – mondta Bozai István. Hozzátette: – Mivel a panaszos a költözés pillanatában rendelkezett lakásbérleti szerződéssel, a lakossági parkolókártyát már ki tudta volna váltani. Javaslom, hogy a költözés előtt mindenki váltsa ki a parkolókártyáját. Amennyiben ezt nem tudja megoldani, akkor a költözés alatt telefonon vagy készpénzzel meg tudja oldani a parkolást. Utólag már nincs mód az orvoslásra.

– Jogtalanul parkolt, mivel nem vásárolt sem jegyet, sem bérletet – hangsúlyozta a szakember. – A rendelet nem ad lehetőséget ilyenkor arra, hogy átvigyük a büntetést. A lakcímkártya dátumánál korábbi bérletet nem is tudunk kiadni. Ráadásul Székesfehérváron elég intenzív az ellenőrzés, így elég nagy esélye van a büntetések…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában