Frissen Fejérből

2022.06.24. 15:30

Drágul a parkolás, változnak az egyes közszolgáltatások díjai - döntött a díjemelésről a fehérvári közgyűlés

A háborús infláció és a drasztikus áremelkedések hatásainak kezelésére – a közszolgáltatások biztonságos működtetése érdekében – augusztustól növekednek a parkolás, a közterülethasználat, a házasságkötés és a temetkezés díjtételei. A papír alapú buszjegyek és bérletek ára is változik.

Héjj Vivien

Forrás: Simon Erika / ÖKK

A pénteki közgyűlésen július 15-i hatállyal lemondott képviselői mandátumáról a momentumos Barlabás András. A képviselő családi okokra hivatkozva, a munka és a magánélet összeegyeztethetőségét mérlegelve hozta meg döntését.

Mint az már ismeretes, az autóbusz-hálózat bővítéséhez kapcsolódó új menetrendet mégsem vezetik be idén augusztusban, a bevezetés pontos dátumáról később dönt a közgyűlés. Augusztustól azonban emelkednek a papír alapú buszjegyek és bérletek árai. Az elővételi menetjegy 340, a buszon vásárolt 400 forintba kerül majd. A havi tanuló bérlet 3400, a nyugdíjas bérlet 3600, az összvonalas bérlet 8400 forintra emelkedik. Fontos hangsúlyozni, hogy az áremelkedés az elektronikus jegyeket és bérleteket nem érinti, azok továbbra a korábbi árakon megvásárolhatók. Szeptember 1-jétől részben módosul a helyi buszmenetrend: a Depónia Nonprofit Kft. Csalára költözése okán, az érintett szakaszon meghosszabbított útvonalon, sűrűbben közlekednek a helyi autóbuszok.

A háborús infláció és a drasztikus áremelkedések hatásainak kezelésére – a közszolgáltatások biztonságos működtetése érdekében – növekednek a parkolás, a közterülethasználat, a házasságkötés és a temetkezés díjtételei. Augusztus 1-jétől az I. várakozási övezetben óránként 480, a II.-ban 360, a III.-ban 240 forintot kell fizetni. A lakossági éves bérletek 6000, a tárgyévre szóló, mindhárom övezetre érvényes parkoló bérletek ára 250 ezer forintra emelkedik. Kibővül a díjköteles parkolás időtartama: augusztustól szombaton 8 és 12 óra között is fizetőssé válnak a parkolózónák.

A közgyűlés döntése értelmében az önkormányzat fenntartásában lévő intézményeknél, többségi tulajdonú gazdasági társaságoknál és az önkormányzati forrásból támogatott kisebbségi tulajdonú gazdasági társaságoknál 2022. június 27-től kizárólag a biztonságos működéshez, feladatellátáshoz szükséges mértékben tölthetők be álláshelyek egyedi polgármesteri engedély mellett.

Igazgatói megbízatások meghosszabbításáról is döntött a testület: 2027-ig az Árpád Úti Óvoda élén Neubauer Jánosné áll, a Tündérkert Bölcsőde vezetői feladatait Blaskovics Zsuzsanna látja el, a Mesevilág Bölcsőde intézményvezetőjének Lengyel Lászlónét választotta a testület. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában