Borzalmas emlékek

2022.06.25. 10:50

Megrázó részletek a Hableány tragédiájáról: így emlékeznek a szemtanúk

Szemtanúk emlékeztek vissza a borzalmas részletekre a Hableány tragédia újabb tárgyalásán. Az ülésen az először menteni induló matrózokat és rendőröket hallgatták meg.

Már jó ideje folyik Magyarország legnagyobb hajókatasztrófájának, a Hableány tragédiának a tárgyalása. A mai ülésen az eset szemtanúit hallgatták meg, többek között az esethez először kiérkező Lázár Balázs főtörzsőrmestert és Virágh István Richárd törzsőrmestert. A két zsaru először nem tudta pontosan, milyen esethez riasztják őket:

Riasztást kaptunk, hogy embereket láttak a vízben. Mikor odaértünk, meg is látunk egy embert, majdnem elsodródott. Amikor sikerült kimenteni, a férfi eszméleténél volt, de sokkos állapotban, emellett gázolajszaga volt– mondta Lázár Balázs. Miután őt a fedélzetre emelték, egy nőt is megpillantottak, neki már nem érezték a pulzusát.

Forrás: Knap Zoltán / Bors

– Felváltva élesztettük újra a kollégával, míg a mentőhöz nem értünk vele – emlékezett vissza. A vízijárőr páros reggelig folytatta a mentést az apokaliptikus állapotok között, a vízen ugyanis mindenhol holmik, táskák és ruhadarabok húztak, az emberek pedig felfokozott állapotban igyekeztek segíteni. A Viking Sigynen dolgozó korábbi munkatárs is hátborzongató részletekre emlékezett vissza:

– Lassan mentünk, hogy az utasok a Parlamentet is megnézhessék az utasok. Mivel a ruhám vízes lett, szóltam a kapitánynak, és elmentem átöltözni a kabinomba – mesélte.

Amikor a mosdóból kijöttem, akkor láttam egy hölgyet, angolul kiáltotta, hogy segítség. Visszakaptam a ruhám, elkezdtem rohanni felfelé. Út közben találkoztam két gépész kollégával, akik nem tudtak az egészről– mondta Ferenczi Sándor, aki kollégáival a mentésben segített:

Amikor az első holttestet megtaláltuk, beszállt hozzánk egy katasztrófavédelmis. Ő volt a parancsnok onnantól– tette hozzá.

A férfi és kollégái azonnal megkezdték a mentést: vízre eresztették a mentőcsónakokat, míg más mentőöveket dobott a vízbe. Végül három testet emeltek a mentőcsónakba. A férfit annyira megviselte az eset, hogy a hajózást abbahagyta és terápiára járt.

Forrás: Knap Zoltán / Bors

Mint arról a Bors is beszámolt, a Hableány rendezvényhajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon tartózkodó 35 emberből csupán 7 élte túl az esetet, a Viking hajó ukrán kapitányt, Jurij C.-t pedig azóta hazánkban, házi őrizetben tartják - írja a Bors.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!