Változatos reakciók

2022.08.09. 20:00

Lábbuszra fel! – megérkezett az új parkolási szabályzat Fehérvárra

Van, akit sokkolt, van, aki érti és elfogadja a döntést, van, aki csak mosolyog, mondván, elektromos autóval jár, mindenhol ingyenesen parkol.

Hajdú Marianna

Forrás: Tóth Réka

Augusztus elsejével hatályba lépett az új parkolási rend és a hozzá tartozó megemelt díjazás is. Utánajártunk, az első eltelt hét milyen eredményeket hozott? 

 Erről Fenyves Balázstól, a városgondnokság parkolási és jegyellenőrzési csoportvezetőjétől kaptunk tájékoztatást:

– A megváltozott parkolási rendelet hatályba lépése óta vegyes tapasztalatokról számolhatok be. A történelmi belvárost, azaz a kiemelt várakozási övezetet érintette nagy mértékben az augusztus 1-jén életbe lépő változás. A behajtási engedélyek kiadásának szigorítása mellett 900 Ft/ óra alapon történő várakozási díj került bevezetésre minden nap 0-24 órás időintervallumban. Felhívjuk a figyelmet. hogy a belvárosban továbbra is szükséges a behajtási engedélyek megléte, melyet a Közterület Felügyelet ellenőriz, ezen felül pedig a Parkolási és jegyellenőrzési csoport munkatársai a várakozási díjak meglétét vizsgálják. 

Fontos még kiemelni, hogy a fizető I-III. várakozási övezetet is érintik a hónap elején életbe lépett szabályozások. Az eddigi hétköznaponként 8-18 óráig tartó díjköteles időszak mellett, már szombatonként 8-12 óra közötti idősávban is szükséges a várakozásért díjat fizetni. Ezen a területeken nagyobb mértékű tájékozottság érzékelhető, mint a belvárosban.

A módosításokról a média felületeken keresztül folyamatosan történik a tájékoztatás, emellett az autók szélvédőjére kihelyezett szórólap útján is értesítjük a gépjárművezetőket.

Arra a kérdésünkre sajnos nem érkezett válasz, hogy büntetnek e máris az új parkolási rendelet alapján vagy esetleg kaptak a fehérváriak némi haladékot a változások megszokására, és ha igen, akkor mennyire nőtt meg a kirótt büntetések száma?

Megkérdeztük, vajon mit gondolnak erről az új rend és díjszabásról.

Dankházi Zoltán 
Forrás: Hajdú Marianna / FMH

– Én igazából itt hátul parkolok, mivel az üzletet én üzemeltetem. Ezt nem is tudtam. Ez most lesokkolt. Tényleg 900 forint? Ez rengeteg! Ezek után biztos senki nem fog bejönni. Ez már lassan Pesti ár. Valószínűleg az a cél, hogy busszal járjanak az emberek – mondta teljesen megdöbbenve Dankházi Zoltán lapunknak. 

– Biztos azért van, hogy ne menjen be senki. Nincs is ezzel semmi baj, ha biztosítanak legalább a környéken lévő parkolási lehetőséget. Mert nem elég, hogy drága, de meg se lehet állni. Ezzel azt érik el, hogy még jobban kijjebb szorulnak és akkor meg ott nem lehet majd megállni – mondta el felháborodott véleményét Dankháziné Pomozi Szilvia.

– Azt gondolom, hogy ez már megüti az ingerküszöböt. Leginkább azoknak lesz rossz, akik itt dolgoznak. Ők nem fognak tudni megállni itt egész nap ennyi pénzért. És bérletet ők nem kapnak, mint egy itt lakó. 

Dankháziné Pomozi Szilvia
Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Ellenben találtunk olyan fehérvári autóst is, Végh Józsefet, aki érthetőnek találta a változásokat:

– A jelen állapotot figyelembe véve nem volt meglepő. Az önkormányzatoktól nagyon sok pénzt elvettek, ebből kifolyólag előbb-utóbb várható volt, hogy valamilyen lépést kell nekik tenni. Azt gondolom, hogy a lyukakat próbálják foltozni és ez az egyik szegmense, ami kézenfekvő volt. azt gondolom, hogy ez még csak a kezdet. Ahogy szűkülnek a lehetőségek, annál jobban kell bizonyos eszközökhöz nyúlniuk. Természetesen minden fehérvárit hátrányosan érint. Igazából nem a díjak magasak, hanem az ember jövedelme alacsony az árakhoz képest.

Végh József
Forrás: Hajdú Marianna / FMH

Vezető képünk illusztráció!

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában