Frissen Fejérből

2022.09.24. 18:58

A díszes karaván Lepsény és Mezőszentgyörgy utcáit járta

A lepsényi–mezőszentgyörgyi szüreti felvonulást már évek óta a Pallas Kulturális és Természetvédelmi Egyesület jegyzi. Nincs ez másként most szombaton sem.

V. Varga József

Forrás: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szüreti időszak szeptembertől október végéig tart, a magyar szüreteket a közös munka, a jókedv jellemezte. A szüretet lezáró mulatság ősi pogány eseményre utal – mondja a história. A vincellér (a szüretre felügyelő) szőlővesszőkből font, szőlővel díszített koszorút adott át a szüret végeztével a gazdasszonynak, ezután mulattak. A szüret végét színes felvonulásokkal, hangulatos utcabálokkal ünneplik a mai időkben is szerte az országban, a megyében.

A szüreti felvonulók az LMSK sportpályáján gyülekeznek, és délben indulnak útjukra; elsőként átrándulnak a szomszédvárba, Mezőszentgyörgyre, majd a cifra társaság Lepsényben veszi sorra az utcákat.

Ottjártunkkor, a nyitányon, a lepsényi Esthajnal Nyugdíjasklub hölgyei finom fasírtot, pogácsát, kalácsot és frissítőt kínálnak a népeknek. A tüzes pálinkáknak és a zamatos boroknak még nem jött el a sora – magyarázza a két „hopmester”, Rita és Vera, majd akkor lesz „szabad a vásár”, ha a lovas, fogatos karaván délután visszatér a start- és célállomásra. Addigra már a pörkölt is elkészül, amelyhez foszlós kenyeret és ízletes savanyúságot tálalnak majd.

 

A menetet vezető díszes hintón két régi jó ismerőst is felfedezünk, a sárszentmihályi illetőségű Bokor Lászlót és a szabadbattyáni Csanádi Lászlót. A lovakhoz, a fogathajtáshoz való kötődésük régi keletű. Mögöttük foglal helyet bíró uram, Burján István és a bíróné, Gyenes Csenge. Még egy utolsó egyeztetés, és a menet útra kel, a hintót két pompás paripa húzza, a fekete Riza és a szürke Mítosz.

Az első táncos megállónál, Szentgyörgyön, a községházánál táncra perdülnek a mezőszentgyörgyi néptáncos gyerekek, Ádámné Németh Zsuzsanna vezényletével. A kikiáltó – ha úgy tetszik –, a kisbíró tisztét Kiss Péter, az ifjúsági és táncegyesület elnöke látja el. Konferál, és az esti táncos mulatságba invitálja a sokaságot. Lepsényben aztán még további öt helyszínen ropja az aprónép. Vidám muzsika szól, messze hangzik a vidéken, s nem szomorkodik senki sem.

Erre rímel az is, hogy este a művelődési házban a Boldog Band húzza majd a talpalávalót…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában