Frissen Fejérből

2022.09.27. 14:55

Az abai háztartások közel fele élt a véleménynyilvánítás lehetőségével

Az önkormányzat a lakossághoz fordult, akik egyértelmű többséggel nyilvánítottak véleményt a leendő nagyáruház építésének ügyéről, valamint arra is fény derült, mit hiányolnak az abaiak a helyben lévő üzletekből.

Héjj Vivien

A háztartások fele nyilvánított véleményt az ügyben

Mint arról nemrég beszámoltunk, újra napirendre került az áruházépítés kérdésköre Abán. A téma nem új keletű, korábban már tervben volt egy 400 négyzetméter alapterületű, 600 millió forintos ingatlanbefektetői beruházással létrejövő diszkontáruház építése, ám a terveken túl érdemi előrelépés az elmúlt egy évben nem történt.

Most azonban ismét előtérbe került a leendő áruház ügye: az önkormányzat papír alapú kérdőíveken szólította meg a lakosságot, s kérte ki véleményüket a meglévő helyi boltokról, valamint arról, szeretnék-e, hogy egy nagyobb, ismert áruházlánc is megvesse lábát a településen.

A helyieket háztartásonként, nem személyenként kérdezték, így mindösszesen 1178 ingatlanba jutottak el a kérdőívek, melyek közül a megadott határidőig 611 darab érkezett vissza az önkormányzathoz. Ez egyúttal azt is jelenti, nagyjából a háztartások fele nyilvánított véleményt az ügyben. Az eredményt kiértékelte és összesítette az önkormányzat.

A válaszadók döntő többsége, 96,7 százaléka elégedetlen a településen működő élelmiszerboltok szolgáltatásaival, mindösszesen 20 olyan kérdőív érkezett a hivatalba, melynek kitöltői elégedettségüknek adtak hangot. Az elégedetlenség lehetséges okai közül messze kiemelkednek a nagyon magas árak: a kérdőívek 94,5 százalékán jelölték meg az elégedetlenség fő okaként az árakat. A kitöltők több mint fele elégedetlen a helyi boltok kínálatával, míg a véleményt nyilvánító háztartások 42,2 százaléka az áruk frissességét nem tartja megfelelőnek. A kiszolgálással csupán a kitöltők ötödének volt problémája.

A helyi boltokat illetően az egyéb, elégedetlenségre okot adó körülményeknél felmerült többek között, hogy nem beazonosíthatók az árak, olykor előfordul, hogy lejárt szavatosságú terméket árusítanak, vagy más ár szerepel a címkén és megint más a pénztárgépben. A boltok rendezettsége és az üzletek tisztasága kapcsán is érkeztek kritikák, valamint a speciális étkezéshez szükséges termékek hiánya is negatívumként került elő.

Hogy szükség van-e nagyobb áruházlánchoz tartozó üzletre, arról egyértelmű döntés született: 602 háztartás igennel, 7 háztartás nemmel felelt a kérdésre. Az ismert áruházak közül a legtöbben Penny, Lidl vagy Aldi áruháznak örülnének Abán.

Az önkormányzat ugyanakkor arra is választ várt a helyiektől, szerintük a város képviselő-testületének foglalkoznia kell-e az áruház ügyével. A kitöltők közel 97 százaléka igennel válaszolt, ami megerősítette az önkormányzati vezetést abban, hogy eljött a döntéshozatal ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában