Frissen Fejérből

2022.09.30. 18:51

Az önkormányzatok napján rangos díjat vehetett át Fehérvár polgármestere

Mindenki azzal foglalkozik, hogyan és hol lehet megtakarítani – fogalmazott Gémesi György, aki kiemelte: „Nem lehet érdeke a kormánynak, hogy bedőljenek az önkormányzatok, és az önkormányzati rendszernek sem érdeke, hogy a kormány stabilitása megdőljön. Egyetlen megoldás van, az együttműködés és az összefogás.”

ÖKK-FMH

Gémesi György, a MÖSZ elnöke adta át az elismerést Cser-Palkovics András polgármesternek

Fotó: BG

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere pedig előadásában arról beszélt, hogy az egész jelenlegi ciklus gyakorlatilag egy válságmenedzsment kezd lenni, ami nyilván nem csak az önkormányzatokat érinti. A covid után kitört az orosz–ukrán háború, ami először menekültkérdést hozott a településekre – nem csak a keleti országrészben –, majd a háború gazdasági következményeit kell kezelni. – Az előttünk álló kihívások szükségessé teszik az agglomerációs gondolkodást, mert az életet nem zárhatjuk be közigazgatási határok közé – osztotta meg a gondolatait Cser-Palkovics András, aki az önkormányzati kommunikációs központ beszámolója szerint beszélt a szolidaritási hozzájárulásról is. 

Kiemelte, hogy ennek az egyik legnagyobb befizetője Székesfehérvár. – Fontos a szolidaritás, de az az arány, ami kialakult, már túlmutat ezen. Jobb megoldás lehetne a szolidaritási kérdésre, ha például a befizetett összeg kifejezetten a környező településeken lenne felhasználható, hiszen a Székesfehérváron megtermelt gazdasági javak egy részét a környékbeli településekről hozzánk ingázó munkavállalók teremtik meg. Az elszálló energiaárakkal kapcsolatban elhangzott, Székesfehérváron két csoportját állították fel a szolgáltatásoknak: a bölcsődéket, az óvodákat, a bentlakásos szociális intézményeket és az orvosi rendelőket mindenképpen nyitva kívánja tartani az önkormányzat a téli hónapokban is, ami a helyi gazdaság működése miatt is fontos. 

Beszélt arról is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége elfogadott egy többpontos határozati javaslatot, mely kitért a kiegészítő támogatásokra az intézmények esetében, a szolidaritási adóra, a gépjárműadóra és a településekre érkező EU-s forrásokra is, emellett a kormányzattal is folynak egyeztetések. A polgármester kiemelte: mint minden válságnak, ennek is lehetnek pozitív hozadékai a nehézségek mellett. A válságok hajtják az innovációt, serkentik a kreativitást mind közösségi, mind technológiai értelemben. Cser-Palkovics András azzal zárta gondolatait: – Erős állam nem képzelhető el erős települések nélkül, a polgármesterek felelőssége pedig kettős: képviselniük kell településüket és képviselniük kell általában az önkormányzatiságot is. 

A magyar önkormányzatok napján Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű díjat vehetett át Székesfehérvár polgármestere, amit a MÖSZ azoknak a hazai és határon túli magyar polgármestereknek az elismerésére alapított, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, és legalább egy teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket. Mint a méltatásban elhangzott, Cser-Palkovics András munkássága alatt a város jelentősen megerősödött, a gazdaságélénkítés mellett pedig a közösségépítésre helyezte a hangsúlyt, fellendítette a város kulturális életét, az elavult infrastruktúra felszámolására számos lépést tett felújításokkal, beruházásokkal és fejlesztésekkel. 2019 szeptemberében átvehette Az Év Polgármestere díjat. A 2019-es helyhatósági választásokon pedig a szavazatok több mint 60 százalékát megszerezve harmadjára is Székesfehérvár polgármesterévé választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában