Ritkaságok az országban

2022.10.01. 07:23

Szenzációsak a Mánynál előkerült leletanyagok (galéria)

Befejeződtek az ásatás munkálatai Mánynál, az M100-as autóút nyomvonalán, legalábbis egyelőre. Vajon mi lesz a sorsa az eddig előkerült tárgyaknak, leleteknek?

Hajdú Marianna

Még nem tudni, mikor lesz lehetőségük a régészeknek foltatni a feltárásokat.

Forrás: Libor Csilla

Mány, Méhes-dűlő, Szélhát. Ezekkel a területekkel végeztek a leendő M100-as autóút nyomvonalán. A többi egyelőre nem lett feltárva, mivel leállt az útépítés teljes beruházása, így a régészeti munkák is okafogyottá váltak.

Líbor Csilla régész-antropológust, a Nemzeti Régészeti Intézet Tudományos Igazgatóságának munkatársát kérdeztük az eddig feltárt leletek további sorsáról.

– A teljes területet feltérképeztük, a későbbiekben, ha elindul a projekt, akkor remélhetőleg ugyanúgy feltárásra kerülnek ezek a részek is.

A projekt több lelőhelyet is érintett volna. Sok minden rejt még a föld mélye, de erről a régész nem szívesen beszél, szeretné elkerülni, hogy avatatlan kezek közé kerüljenek a még feltáratlan kincsek. A lényeg, hogy van még ott mit keresni, így most remélhetőleg csak egy kis szünet következik.

ásatás Mány
A megkezdett területen mindent feltártak.
Forrás: Libor Csilla

Szinte közvetlenül az utolsó látogatásunk óta a régészek számára igazi kincsek kerültek elő. A bronzkori sírok kifejezetten szenzációnak számítanak, mivel Magyarországon ez a harmadik ilyen lelőhely, ahol a középső bronzkori időszak ilyen gazdag sírokkal reprezentálja magát. A sírokban bronz tört, arany karika ékszert, csüngőket, nagyméretű tűket találtak, amiket feltételezhetően a ruhákon hordtak, de ezeken felül előkerült több gyűrű is.

A korszak nem véletlenül kapta a bronzkor nevet. Ebben a korszakban  fejlődött a legtöbbet a fémmegmunkálás, a réz és az ón kiolvasztásával, ötvözésével állították elő a bronzot. A rezet és bronzot ettől a kortól kezdve használták, alkalmazták. Közép-Európában a bronzkor az i. e. III. évezred közepétől egészen az i. e. VIII. század közepéig tartott. A Duna-mentén balkáni hatásra jelent meg a bronzművesség.

A helyszínen egy nagyon érdekes kelta, valamint egy Árpád-kori település is a felszínre került, ami több évszázadon átívelő korszakok igen gazdag leletanyagát kínálta a régészek számára.

– A megkezdett lelőhelyeket teljes egészében sikerült feltárni, a leletanyagok a múzeumba kerültek, amiket a jövőben megtisztítanak. A kerámiákat megmossák, a fémeket restaurálják. Remények szerint a tárgyakat feldolgozzák, és a közönség számára is láthatóvá válnak akár katalógus vagy könyv formájában. A bronzkori temetővel valószínűleg ez mind meg fog történni, mert az Eötvös Loránd Kutatási Hálózattal együttműködve létrejött egy kutatócsoport, ezáltal minden darabját szisztematikusan fel fogják dolgozni.

Az Árpád-kori leleteket is szeretné a feltáró régész bemutatni, de ez egy hatalmas anyag. Ennek megvalósulásához hosszú idő kell, már mennyiségénél fogva, miközben folynak más telepi munkák is, amik szintén időt és munkát igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában