Frissen Fejérből

2022.11.30. 15:49

Darumadarak hirdetik a békét a Ciszterci Szent István Gimnáziumban

Néhány napja országos körútra indult a szegedi Nem Adom Fel Alapítvány és kezdeményezésük, a Béketurné. Szerdán a Ciszterci Szent István Gimnáziumba látogattak, ahol a felsőbb évfolyamos diákok zsúfolásig megtöltötték a dísztermet. Egy japán hagyomány nyomán darumadarak kaptak főszerepet az eseményen.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Kiss Zoltán keze munkáját dicsérik a szerdán átadott origami darumadarak, melyekből épp ezret hajtogatott. A tíz állomás mindegyikén száz madár marad, ezek hirdetik majd az adventi időszakban a béke üzenetét. Az iskola – melynek címerállata is a daru - diákjai ugyancsak színes madarakkal díszítették fel a dísztermet, így várták az alapítvány tagjait, munkatársait. Az asztalra egy fekete-fehér képet állítottak egy kislányról, mellé egy titokzatos fehér dobozt helyeztek, benne száz darab hajtogatott daruval. 

Ismerik az ezer daru legendáját? Sadako Sasaki mindössze kétéves volt, amikor Hirosimát atomtámadás érte. Ennek egyenes következményeként, tíz évvel később leukémiát diagnosztizáltak nála. Aki ezer papírdarut hajtogat, annak az istenek teljesítik egy kívánságát – tartotta egy régi japán legenda. A kislány a gyógyulás reményében állt neki a hajtogatásnak és az egyik történetmesélés szerint sikerült is neki, elkészült mind az ezer. Egy másik emlékezet szerint 644 darabnál járt, amikor tizenkét évesen elhunyt, de barátai, családtagjai meghajtogatták a többit is, és ezzel együtt temették el.

Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője a feol.hu érdeklődésére elmondta: - A Béketurné lényege, hogy a békét, reményt és szeretet vigyük végig az országban, melynek jelképe a darumadár. A másik fontos célunk, hogy a fogyatékkal élő embereket minél jobban megismerjék a gyerekek, fiatalok, felnőttek. Csak akkor fognak minket alkalmazni egy cégnél, akkor tudnak minket tanítani, akkor tud egy gyerek elfogadó lenni, ha tudják, hogyan él egy fogyatékkal élő ember, ha minél több információjuk van rólunk. Erről szeretnénk mesélni, a nem adom fel lelkületről – mondta el mosolygó szemmel Szabolcs. És hogy mi a tapasztalat? - kérdeztük, s a válasz: - Ez idővel érlelődik meg, mint a kovász. Szabolcs ezután a jelenlévő diákokhoz szólt, de előtte bemutatta, kikkel érkezett a turnéra. Piros pulcsis sorstársai – akik az első sorokban foglaltak helyet - óriási tapsot kaptak a közönségtől, hiszen ők sem adják fel! 

Orosz Ágoston a gimnázium igazgatója beszédében arra tért ki, hogy az alapítvánnyal már olyan régi az iskola kapcsolata, hogy ez már barátsággá alakult. - Van egy ember itt közöttünk, aki szeretne a békéért tenni. A mostani adventünk az előző évekhez képest elég zajos, megterhelt, hiszen háború van a közvetlen közelünkben. Fontos, hogy mi, civilek is elmondjuk, békére van szükségünk. Támogatnunk kell minden olyan kezdeményezést, ami ennek ad hangot. Felnézek Kiss Zoltánra, aki elkészített ezer darab origami madarat, és büszke vagyok rá, hogy mi vagyunk az egyik állomás, ahova ezeket elvitte - fogalmazott.

Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

Kiss Zoltán Budapesten született különleges emberként. Különlegessége számos dologban megnyilvánul a mindennapokban. Életszeretete és vidámsága is ezt bizonyítja. Barátaival nagyon figyelmes, mindenkinek szentel néhány kedves szót. Sérültsége ellenére aktív életet él. Hobbijai között szerepel a zenehallgatás és a tánc, azonban nem csak hallgatja a zenét, ő maga is játszik hangszeren. Csörgődobjával a Nem adom fel eseményein már több alkalommal fellépett. Az origami művészetét Pásztor Zoltántól tanulta. Azóta egyre több formát tud elkészíteni, és azóta is ennek a szeretete kíséri Zoli életét, sőt, tréningeket is tart.

Brückner Ákos Előd atya végül megáldotta a papírmadarakat, melyeket maga az alkotó adott át a diákönkormányzat tagjainak. Ezeket szétosztják majd az osztályok között. Végül Előd atyai szavai álljanak itt: "Nem adni fel, az bátorság!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában