Ügyészségi hírek

2022.12.06. 18:02

Pakisztáni embercsempészek letartóztatásban

A Fejér Megyei Főügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta két pakisztáni állampolgárnak a letartóztatását.

Fejér Megyei Főügyészség

Forrás: Pexels.com

A nyomozás adatai szerint a már letartóztatott egyik gyanúsított társával, akivel párkapcsolati viszonyban áll, az embercsempészéssel foglalkozó pakisztáni férfi megbízásából a déli határ közelében hét indiai és egy afgán állampolgárt vettek fel a gépkocsijukba azért, hogy őket vagyoni haszonszerzés végett az osztrák-magyar határhoz szállítsák. A rendőrök az M1-es autópálya 48-as km szelvényénél őket 2022. november 29-én ellenőrizték és cselekményüket leleplezték. A két gyanúsított letartóztatását a bíróság elrendelte.

Az egyik gyanúsított 1500 euróval tartozott a harmadik gyanúsítottnak, aki felajánlotta neki, hogy migránsok szállításával pénzt kereshet, amelyből tartozását törleszteni tudná. A férfi a harmadik gyanúsított által küldött repülőjeggyel  társával Magyarországra utazott és vállalta a megbízást 300 euróért fuvaronként. A harmadik gyanúsított a repülőtéren felvette a két férfit, majd másnap Szeged mellé utaztak a fuvar lebonyolítása érdekében. A rendőrök a harmadik gyanúsítottat és társát egy budapesti szállodában elfogták.

A gyanúsítottak egyike a gépjármű kutatásáról és a lefoglalás végrehajtásáról készült jegyzőkönyvben hamisan adta meg az adatait és a nála lévő hamis okmányban szereplő adatokat a magáénak vallotta.

A gyanúsítottak tartózkodási hellyel Magyarországon nem rendelkeznek, továbbá feltehető, hogy szabadon hagyásuk esetén ismeretlen helyre távoznának, így vonatkozásukban a szökés, elrejtőzés veszélye fennáll. Alaposan feltehető továbbá, hogy szabadon engedésük után újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el, eddig fel nem tárt bűnkapcsolatokkal rendelkezhetnek, így vonatkozásukban a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, a döntés egyikük vonatkozásában védelmi fellebbezés folytán nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!