A kérdés nem időszerű

2023.01.27. 11:12

A filmforgatás zajlik, de az ürgék téli álmot alszanak

A Csákberény határában zajló filmforgatás kapcsán kaptuk a kérdést: hogy lehet, hogy egy természetvédelmi területen, ahol még azért is büntetnek, ha nem jó helyen parkol az autós, engedélyeznek egy ilyen felbolydulást?

Borsányi Bea

A Lóállási tanya nem közterület, itt van a forgatások bázisa

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy azt Viszló Levente, a Pro-Vértes Alapítvány elnöke elmondta, a területet a Duna-Ipoly Nemzeti Park többször is bérbe adja filmforgatás céljából, az ehhez szükséges engedélyeket a természetvédelmi hatóság adja ki. Az engedélykérés természetesen ez esetben is megtörtént. A gyakorlat az, hogy a stáb bázisa a Lóállási tanyán van, ami a Pro-Vérteshez tartozik - a Vértesi Natúrpark mintegy 150 hektáros területe esik Csákberény környékére -, de az a rész, amelyet külső helyszíni forgatások alkalmával többször is használtak már, a néhány éve felállított gémeskút környéke, a nemzeti park felügyelete alá esik. 

- Ennek a területnek természetvédelmi szempontból a legfőbb értékét az ürgék jelentik, amelyek a parlagi sasok, a magyar természetvédelem egyik kiemelten fontos madarai számára az alapvető táplálékot jelentik. Az ürgék azonban ilyenkor téli álmot alszanak, értelemszerűen a legfőbb természeti érték – mert persze vannak ezen a területen védett növények és rovarok is - ilyenkor nem sérül – mondta el kérdésünkre a Pro-Vértes elnöke. 

Röviden tehát: télen a kérdés természetvédelmi szempontból nem releváns. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában