Időutazás a történelemben

2023.01.31. 20:00

Lessünk be egy koronázásra Székesfehérváron

Fantasztikus képeken és videón láthatjuk a 800 évvel ezelőtti Székesfehérvár utcáit, tereit, házait és a királyi bazilikát.

Hajdú Marianna

Forrás: Pazirik Kft

A XXI. századból nem is olyan könnyű visszatekinteni a múltba. Talán a máig meglévő épületek segítenek abban, hogy jó eséllyel a XIX. század közepéig vissza tudjuk repíteni a fantáziánkat. Ennél messzebb már nem olyan könnyű vizuális túrára indulnunk, hacsak nincs, aki segít ebben.

Hihetetlenül szép rekonstrukciós képeken és videón láthatjuk a XIII. századi Székesfehérvárt és a koronázó templomot, amit Szabó Zoltán, a Szakra Stúdió ügyvezetője, okleveles építészmérnök – aki korábban sokat foglalkozott az épülettel – közreműködésével a Pazirik KFT. informatikusai keltették életre

A székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika a középkori Magyar Királyság legfontosabb temploma volt. Királyokat, királynékat koronáztak, tartottak esküvőt, temetést és avattak szenteket több száz éven keresztül ezen a helyen. 

Megkérdeztük Szabó Zoltánt, mennyire sikerült valósághűen ábrázolni történelmünk legmeghatározóbb templomát?

– Elvi rekonstrukcióról beszélhetünk csak, mert nincsen róla korabeli homlokzat, alaprajz, metszet, ami megmaradt volna. A megmaradt részletek és a középkori szerkesztéseknek az ismerete, ezeknek az egymásra építése adja ki, amit most ott látni lehet. A részletek tekintetében, hogy milyen Akantuszlevelekkel díszítették, hol voltak frízek, azt biztosan nem lehet tudni – tudtuk meg Szabó Zoltántól.

Egy videón keresztül még azt is végig kísérhetjük, ahogyan fényes ceremónia közepette 1205-ben magyar királlyá koronázzák II. Andrást. Itt már a templom belsejét is szinte körbe látogathatjuk, mintha csak mi is részesei lennénk az eseménynek:

A város elméleti rekonstrukciói Buzás Gergely szakértői közreműködésével készültek.

A Szakra Stúdió rajzai a Bazilikáról itt találhatóak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában