“Fényesebb a láncnál a kard”

2023.06.01. 17:15

Nagyon sok díjat osztottak ki a XI. Kárpát-medencei, hadtörténelmi gyermekrajz-pályázaton (galéria)

Rengeteg pályamű érkezett a Kárpát-medence minden szegletéből.

Hajdú Marianna

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Az idei évben a pályázatot a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, Honvéd Kulturális Egyesület és a Nagyváradi Tanoda Egyesület közösen hirdette meg.

A 2023-as rajzpályázat témáját két jubileumi évszám is indokolta. Ebben az évben a 200 éve született költő, Petőfi Sándor: Nemzeti dal című, költeményének egyik sorát választották a rajzpályázat címének, mivel a költő születésének évfordulója mellett, a magyar honvédség születésének a 175. évfordulóját is ünneplik. A gyerekek a magyar hadtörténelem bármely időszakából, bármilyen katonát, tetteket, eseményeket, helyszíneket, de még fegyvereket és eszközöket is megjeleníthettek rajzaikon.

A Magyar Kultúra Napján indított Kárpát-medencei gyermekrajz-pályázatra idén 1756 pályamunkát küldtek be a gyerekek. Ez a rajzpályázat 11 éves történetében a második legmagasabb részvételt eredményezte, amelyből 1203 alkotást postai úton, 553-at pedig online küldtek meg az alkotók. Mintegy 100 hazai településen készültek alkotások, és szép számmal érkeztek pályamunkák Erdélyből, a Partiumból, a Felvidékről és Kárpátaljáról is.

A Nemzeti összetartozás Napjához kapcsolódóan, a Szent István Művelődési Házban tartották a pályázat eredményhirdetését, és adtak át 175 díjat a remekművek megalkotóinak. Két héttel korábban Nagyváradon, – ahol az erdélyi és a partiumi részek alkotóit díjazták – a szervezők már 80 díjat átadtak. Az ünnepi alkalmon az egybegyűlteket köszöntötte Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, Görög István, a HTBK elnökhelyettese és Spányi Antal megyés püspök. Jelen volt még Deák Lajosné, önkormányzati képviselő és Eleki Zoltán ezredes, valamint a társszervezők képviseletében Görög Viktória a KEMPP ügyvezetője és Sipos Gábor, a Honvéd Kulturális Egyesület elnöke.

Az összalkotók mintegy 15 százalékát díjazták idén és minden gyermek, aki pályamunkát készített, egyedi tervezésű emléklapot vihetett haza magával.

A díjazott műveket Arany-, Ezüst- és Bronz Ceruza kategóriákban ismerték el, és több különdíj is gazdára talált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában