Éltető kert program

2023.06.01. 17:30

Fűszernövényfal és környezeti nevelés a fehérvári óvodákban (videó)

Fontos, hogy az egészséges életmódra nevelés, már az óvodában elkezdődjön. Példaereje nagy, mely a gyermekek személyiségét egy életre befolyásolja. Ezt segítette elő az a sikeresen futó Éltető kert ovis program Székesfehérváron, melynek fontos célkitűzése, hogy a jövő nemzedékét egészséges, környezetbarát, humánus élet medrébe terelje.

Kecskés Zoltán

Gáspár Edit, a kezdeményezés szakmai vezetője és Mészáros Attila alpolgármester mutatják be a fűszernövényfalat.

Fotó: Nagy Norbert

„Egy olyan programról szeretnénk beszámolni, ami úgy gondolom nagyon innovatív és fontos az óvodai nevelés szempontjából." – mondta Mészáros Attila alpolgármester csütörtökön, Székesfehérváron, az Éltető kert ovis program záróeseményének otthont adó Hosszúsétatéri Óvodában. Kiemelte: Gáspár Edit kertészmérnök két évvel ezelőtt kereste meg az önkormányzatot azzal az ötlettel, hogy az Éltető kert ovis programot indítana a városi óvodákban, melynek egyik sarkalatos pontja, az egészséges életmódra nevelés. Mészáros Attila kijelentette, jelenleg nyolc önkormányzati és két magánóvoda csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek keretében az intézmények egy-egy fűszernövényfalat kaptak, melynek segítségével a gyerekek játszva ismerkedhetnek meg a kertgondozás alapjaival, eszközeivel, sőt a fűszernövények jótékony hatásaival és azok felhasználásával is.

Gáspár Edit, a kezdeményezés szakmai vezetője kiemelte, kettős célja volt a programnak. Egyrészt, szolgálni szerette volna az óvodák egészséges életmódra való nevelését, másrészről – úgy vélte –, maga a kert (fűszernövényfal) és annak gondozása egy új szemléletmódot is ad a gyerkőcöknek. Egyszersmind közelebb hozza az ovisokhoz a minőségi élelmiszereket és közben még a személyiség fejlesztéshez is hozzájárul.  Hozzátette azt is, hogy nem titkolt célja volt az is, hogy a gyerekek által a szülőket is megszólítsa, ugyanis a fenntartható konyhakertek kialakításával célja az is, hogy a saját kert értékeinek és a kertművelés művészetének élményét átadja azok számára is, akik eddig idejük vagy otthonuk műszaki adottságai okán nem láttak ebben reálisan megvalósítható lehetőséget. 

Tóth Ildikó óvodaigazgató a nemes kezdeményezésről azt mondta, hogy minden olyan kérdés, amely a gyermekekkel foglalkozik, számukra szívügy.
Fotó: Nagy Norbert

Tóth Ildikó óvodaigazgató hozzáfűzte: Nagyon örültünk, hogy néhány évvel ezelőtt csatlakozhattunk ehhez az oviprogramhoz, melynek keretében rendszeresek a foglalkozások. A fűszerfal tartalmaz citromfüvet, mentát, metélő hagymát, oregánót, amiket már a gyerekek meg is kóstoltak, sőt készítettek már belőle limonádét, de a tízóraihoz is rendszeresen szórnak metélőhagymát a kenyérre. A kert gondozása erősíti a gyermekek felelősségérzetét, hiszen amellett, hogy tudják gondoskodni kell a kis fűszernövényekről, örömmel is eltölti őket annak „gyümölcse".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában