Elismerés a kemény munkáért

2023.06.05. 17:30

Köszönet a fehérvári pedagógusoknak (videó, galéria)

A Tóvárosi Általános Iskola műsorával vette kezdetét hétfőn a pedagógusok ünnepi köszöntése Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Fő utcai Rendházának udvarában. Az időjárás kegyes volt, a díjak pedig teljes konszenzussal kerülhettek a megérdemelt pedagóguskezekbe.

S. Töttő Rita

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Díjak, elismerések átadásával ünnepelte hétfőn Székesfehérvár városa a pedagógusnapot. Az eseményen Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: e hivatás felelőssége és szolgálat jellege az óvodáskortól az egyetemig eltart.

- Büszkék lehetünk a köznevelés rendszerére Székesfehérváron, ezért mondunk köszönetet a pedagógusoknak a mindennapokért, hogy varázslatot adnak a gyerekeknek, fiataloknak. Ezt fejezzük ki a díjakkal is, melyekről az idei évben is egyhangúlag döntött a képviselő-testület – fogalmazott a város vezetője.

 

Székesfehérvár önkormányzata ugyanis díjak, kitüntető címek, elismerések alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását – hangzott el az ünnepségen, ahogy az is: az egyik ilyen elismerés a „Székesfehérvár Oktatásáért” díj, amely annak a személynek adományozható, aki a városban tartós, kiemelkedő szakmai munkát végzett, így tevékenységével a Székesfehérváron nevelt, oktatott gyermekek, tanulók, vagy hallgatók javát szolgálta. Az idei évben Nagyné Cseterics Éva, a Szivárvány Óvoda igazgatója vehette át a díjat Cser-Palkovics Andrástól és Mészáros Attila alpolgármestertől. Az igazgató asszony – hangzott el a laudációban -, több mint négy évtizedes pedagógusi pályafutást követően ősszel nyugdíjba vonul, aktív munkáját idén júniusban befejezi.

Nagyné Cseterics Éva munkásságát Székesfehérváron a Forfa Óvodában kezdte, majd a vállalati Köfém – majdani Szivárvány - Óvodában dolgozott. Így emlékeztek meg munkásságáról: „Lelkes, elhivatott óvodapedagógus”, aki „mindig az innováció híve volt, munkája iránt elkötelezett, szakmailag jól felkészült, naprakész tudással rendelkezett. Nagy figyelmet fordított a szervezeti kultúra fejlesztésére, a dolgozók minőségi munkájának elismerésére.”

 Székesfehérvár Oktatásáért díjat vehetett át Szabó Andrásné is, aki 1998 óta dolgozik a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskolában, matematika- rajz- informatika szakos, szakértő mesterpedagógus. 2011 óta az intézmény felsős helyettesi feladatait látja el. Szabó Andrásnét így mutatták be az ünnepségen: „Nagy odaadással, külön figyelemmel fordul azon gyerekek, felnőttek felé, akik az életben valamilyen hátránnyal indulnak, esélyteremtő munkája kimagasló. Rendszerszemlélete szintén kimagasló, helikopter-szemlélettel képes az intézmény szerkezetére, szervezetére hatni, gyorsan képes az újdonságokra reagálni, rendkívül innovatív személyiség.” Szabó Andrásné „személyes példamutatásával, komoly munkára, becsületre, egyenességre, empátiára, elfogadásra neveli, ösztönzi tanítványait és a körülötte élőket.”

Pogátsnik Monika szintén Székesfehérvár Oktatásáért díjban részesült. A szakember – szólt a laudációja – „1991-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen vegyészmérnökként végzett. Ez évben kezdett dolgozni az Egis Gyógyszertárban piackutatóként. Feladatai közé tartozott a piacon lévő termékek versenyelemzése, a bevezetendő új termékek piacának vizsgálata, valamint a sajtófigyelés. 1997-ben a Külkereskedelmi Főiskolán Nemzetközi marketing szakközgazdász végzettséget szerzett. 1998-tól a székesfehérvári Péter Rózsa Gimnázium és Szakközépiskolában kezdett dolgozni tanárként, majd igazgatóhelyettesként. 2005-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen okleveles mérnökként végzett. 2012-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ főigazgatói hivatalvezetője, 2014-től az OE Alba Regia Műszaki Kar dékáni hivatalvezetője. Kémia, szociológia, angol szaknyelven tárgyak oktatása mellett részt vesz oktatásszervezési feladatokban. 2016-tól az Óbudai Egyetem Duális Koordinációs Irodájának vezetője. Munkáját nagy precizitással, odafigyeléssel, megbízhatóan és lendületesen látja el.”

Egy másik fontos városi elismerés a „Székesfehérvár Ifjúságáért” díj, melyet szintén a pedagógusnapi ünnepségen adtak át. Az elismerést az kaphatja, aki Székesfehérvár ifjúsága érdekében tartós, kiemelkedő szakmai munkát végzett, így tevékenységével a demokráciára, a közéleti felelősségre nevelés, a diákjogok érvényesülése területén a fiatalok javát szolgálta. Az idei évben Petőné Marton Gyöngyi kapta a díjat. A Tóvárosi Általános Iskola pedagógusa mögött hosszú pedagógiai pályafutás áll. „Pedagógiai attitűdjére a tanórákon és a szabadidős programok esetén is mindig jellemző volt a kiváló szervezőkészség, amit folyamatosan fejlesztett a pályafutása alatt. Munkássága alatt a Tóvárosi Általános Iskola teljesen beépült Székesfehérvár diákönkormányzati életébe, szinte minden városi programon szerepelt az intézmény” – hangzott el, ahogy az is: Petőné Marton Gyöngyi 40 éves pályafutása után a 2022/2023. tanév végén kezdi meg pihenőidejét.

Polgármesteri elismerő Oklevelet vehetett át Kukucska Márta, aki 1988 óta szolgálta a város közoktatását ének-zene szakos tanárként, a Zentai Úti Iskola tantestületének 1991 óta volt meghatározó tagja. 40 év után tavaly fejezte be pedagógusi pályafutását. Így emlékeztek meg tevékenységéről: „Igyekezett megszerettetni tanítványaival az éneklés személyiségfejlesztő csodáját, a közös éneklés élményét, kihasználta a zene lélekemelő, jótékony hatását. Az ének-zene tárgyat izgalmas, szerethető tárggyá tette játékos, kreatív módszerek alkalmazásával. Kisugárzásával, lendületével, következetes tanári magatartásával még az ének-zene elméleti ismereteit is vonzóvá tudta tenni tanítványai számára. Figyelt arra, hogy az együttlét örömöt jelentsen, ápolja a lelkeket és gazdagítsa a közösséget.”

Mészáros Attila alpolgármester pohárköszöntőjében elmondta:

- Mindenki életében van olyan pedagógus, aki irányt mutatott neki, aki segített abban, hogy az legyen, akivé vált. A székesfehérváriak nevében szeretném nekik megköszönni azt, amit ebben a nevelési évben tettek a fehérvári diákokért – fogalmazott, majd nyárra feltöltődést kívánt, hogy szeptemberben újra indulhasson az élet a város iskoláiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában