Azonnal forduljunk orvoshoz

2023.06.06. 12:05

Ha megtörtént a baj, csak a rezesek segíthetnek

Megyeszerte tapasztalható a zöld dió fokozott hullása, éppúgy, mint 2019-ben, sőt talán még annál is aggasztóbb méreteket ölt. Azonnal érdemes növényorvoshoz fordulni és nem csak azon kell fáradozni, hogy az idei év terméséből megmentsünk valamit, hanem azon is, hogy jövőre ne okozzon ez a betegség problémát.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Úgy potyog a dió tavasz végén, nyár elején, mint ősszel? A lehullott apró termések többségén különböző alakú és kiterjedésű, szabálytalan alakú fekete foltok láthatók, melyek közepe nem ritkán kiszürkül? Ha ilyet látunk és a 2-4 cm-es diókat felvágva elszíneződést látunk, illetve a belseje néhol kifejezetten fekete és nyálkás állagú, és a leveleken is foltokat fedezünk fel, akkor két nagy dióbetegség jöhet szóba. 

A gnomóniás levél és termésfoltosság következtében a levélen többé-kevésbé kör alakú, apró, legfeljebb 2-4 mm-es barna foltokat találunk, melyeknek szürke a közepe és azon a felületen fekete pontok, a gomba szaporító képletei fejlődnek, de a gomba a termésbe nem hatol be. 

dió xantomónászos betegsége a leveleken, hajtásokon és a gyümölcsön okozott tünetekről ismerhető fel. A fekete, gyakran összeolvadó levélfoltok mellék erek által határoltak, legtöbbször szegletesek, úgy 2-4 mm-esek, feketék, gyakran összeolvadnak. A termés zöld buroklevelén is elfeketedő szabálytalan foltok jelennek meg és ezen területek alatt a buroklevél rátapad a csonthéjra. Ez a kórokozó viszont már bejut a mag belsejébe, megfertőzve a magbelet is, így annak húsa eltűnik, és csak a hártya marad meg. 

A hosszú, esős periódusok és a dió burok fúrólégy közösen járul hozzá a diótermés gyengüléséhez. A védekezéshez nem árt kapcsolatba lépni egy növény orvossal, de nagy valószínűséggel ő is azt javasolja majd a vizsgálatot követően, hogy ha vannak primer tünetek és megismétlődik a tartós, több napos esős időszak, akkor egy elemi réz, vagyis Cu tartalmú permetezés indokolt. A rezet nem csak ilyenkor érdemes bevetni, hanem a télvégi és a lombhullás utáni őszi lemosó permetezés során is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában