Térségünkben Romániában költenek a legtöbbet élelemre

Hírek Moszkovits János

Átlagban havi 146 eurót költött élelmiszerre egy romániai lakos 2020-ban az Euromonitor piackutató cég adatai szerint. Kelet-Közép-Európában ez a legmagasabb egy főre eső összeg, idézi a romániai sajtó a Ziarul Financiar gazdasági napilapot. A portál rámutat, hogy a tavaly aligha történt változás a sorrendben, a költés valamivel nőhetett, friss adat az infláció meglódulása óta nincs, de biztosan jóval többe kerül a havi élelmiszer kosár, hiszen a romániai infláció 13,8 százalék volt tavaly áprilishoz viszonyítva.

A felmérésből kiderül, hogy a régió jobb átlagkeresetű országaiban is kevesebbe került az egyhavi élelmiszerbeszerzés, mint keleti szomszédunkban. Ugyanazért a kosárért tavalyelőtt Magyarországon 93,8 eurót fizetett az átlagfogyasztó, Csehországban 116,6 eurót, Horvátországban csaknem 130-at, Szlovákiában pedig valamivel több mint 140-et. Az uniós államok polgárai közül a leggyengébb jövedelmű bolgárok költöttek a hasukra a legkevesebbet: mintegy 82 eurót.

A 146 eurós romániai kosárban a legnagyobb tételt a húsfélék adták 45,5 euróval, a zöldségre és pékárura 25,7, illetve 23,5 euró jutott. Tejtermékekre és tojásra 22,6, gyümölcsre 9,9, halra 6,1, édességekre pedig 4,7 eurót költöttek. A bolgárok húsra, felvágottra 14,5 eurót költöttek.

A romániai termékkosár meglepően nagy értékének nem kizárólag a drágaság a magyarázata, írja a maszol.ro. Az országban nagyobb a pazarlás, mint a térség más országaiban. A Cora áruházlánc egy felmérése szerint csak a különféle ünnepeket követően a romániai háztartások átlagban 16 kiló élelmiszert dobnak ki.

A Ziarul Financiar pedig egy más adatot is közöl: a romániai háztartások költségeinek a 26,4 százalékát az élelmiszer és a nem alkoholos italok beszerzése teszi ki (míg az európai átlag 14,8%), de évi kétmillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe keleti szomszédunkban.

Borítókép: PuzzlePix / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink