Alakulóban az államtitkári névsor

Hírek Pindroch Tamás
Az Infostart összegezte az új Orbán-kormány államtitkári névsorát. A listát a miniszteri meghallgatáson elhangzott nevek alkotják.

A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen Fürjes Balázs – aki eddigi Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt – lesz a miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár. Az előző ciklusban ezt a feladatot ellátó Orbán Balázs – a miniszterelnökhöz, miniszterekhez és államtitkárokhoz hasonlóan, felső vezetőként -, politikai igazgatóként dolgozik majd a kormányfő mellett.

A közigazgatási államtitkárs ezután is Janó Márk Ádám lesz. A budai vári beruházásokért továbbra is Fodor Gergely kormánybiztos felel, György István marad a területi közigazgatásért felelős államtitkár, és a miniszter továbbra is számít civil ügyekben Szalay-Bobroviczky Vince helyettes államtitkár munkájára. A jövőben is Gyopáros Alpár felügyeli majd a Modern Városok Programot és a Magyar Falu Programot.

Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt közölte, hogy a tiszaújvárosi körzet egyéni fideszes képviselője, Koncz Zsófia parlamenti államtitkárként dolgozik majd, míg Vitézy Dávid a közlekedésért, Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért, Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, foglalkoztatásért, digitalizációért, Raisz Anikó a környezetvédelemért felelhet államtitkárként. A minisztérium közigazgatási államtitkára Gazsó Balázs lesz.

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint az államháztartásért továbbra is Banai Péter Benő, az adópolitikáért pedig Izer Norbert felel majd államtitkárként.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt tervei szerint helyettese és egyben egyik államtitkára Fónagy János lenne, másik két államtitkára pedig Lóga Máté és Túri Anikó.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a honvédelmi miniszteri poszt várományosa elmondta: parlamenti államtitkárának Vargha Tamást, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzését felelős államtitkárát kérte fel, aki korábban már betöltötte a HM parlamenti államtitkári posztját. A tervek szerint Maróth Gáspár, aki eddig védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos volt, a jövőben a honvédelmi tárcánál folytatja munkáját.

Pintér Sándor belügyminiszter közölte: parlamenti államtitkára Rétvári Bence lesz, Papp Károly rendészeti államtitkár más beosztást kap – ő a Miniszterelnöki Kabinetirodán lesz államtitkár -, a rendvédelmi szervek felső vezetésében pedig nem tervez személyi változtatást. A minisztériumban dolgozik majd Fülöp Attila korábbi szociális ügyekért felelős államtitkár is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság élén továbbra is Jenei Zoltán segíti a belügyminisztert. Köznevelési államtitkárként Maruzsa Zoltán foglalkozik majd a szakterülettel.

Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt is bejelentette: helyettese és parlamenti államtitkára Csepreghy Nándor, közigazgatási államtitkára a Csongrád-Csanád megyei Kormányhivatalt vezető Juhász Tünde, építésügyi államtitkára pedig Lánszki Regő építészmérnök lesz.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterjelölt arról számolt be, hogy szervezete a Miniszterelnökséghez tartozik majd, munkáját pedig három államtitkár segíti: az uniós fejlesztéspolitika területével Ágostházy Szabolcs, a parlamenti államtitkári feladatokkal Latorcai Csaba, a területfejlesztési területtel pedig Mayer Gábor foglalkozik majd.

Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszteri poszt várományosa egyedül arról beszélt, hogy Hoppál Péter felel majd a kulturális ügyekért, de meghallgatáson ott ült a társaságában György László, Hankó Balázs, Pölöskei Gáborné és Vitályos Eszter is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyelőre annyit közölt, hogy a paksi beruházásért korábban tárca nélküli miniszteri rangban felelős Süli János, a KKM államtitkáraként folytatja munkáját.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok feladatainak átvételéről szólva azt mondta, a munkát Papp Károly, a Belügyminisztérium korábbi államtitkára irányítja majd.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, Varga Judit igazságügyi miniszter és Nagy István agrárminiszter nem beszélt arról, hogy kikkel fog a jövőben együtt dolgozni.

Borítókép: Varga Mihály Facebook-oldala

Ezek is érdekelhetnek

További híreink