Autópálya épül Belgrád és Temesvár között

Hírek M.J.

A szerb és a román kormány képviselői aláírták a Belgrád-Temesvár közötti autópálya megépítéséről szóló megállapodást. Ha elkészül, a szerb fővárosból egy óra alatt Temesváron lehet lenni.

Sorin Grindeanu román kormányfőhelyettes, közlekedési miniszter és Tomislav Momirović, a belgrádi építésügyi és közlekedési tárca vezetője Temesváron találkozott.

Hangsúlyozták, hogy a közös utak a két nép barátságát erősítik, javítják a két ország lakóinak életminőségét. E sztráda stratégiai jelentőségű beruházásnak számít, gazdasági vetületei sem elhanyagolhatók.

A leendő autópálya szerbiai, Belgrád és Vatin közötti szakasza 65 kilométer, a romániai rész Temesvár és Temesmóra (Stamora-Moravița) határátkelőhely között 78 kilométer lesz, azaz összesen 143 km.

Korábban a szerbek egy gyorsforgalmi út megépítését javasolták a román félnek, de végül a 2016-ban tervezett aláírást Bukarest lemondta, azóta nem szerepelt egyik román kormány prioritási listáján sem. Momirović megköszönte Bukarestnek a sztrádaprojekt iránti nyitottságát és a politikai támogatást Belgrád európai uniós integrációs törekvéseihez.

Sorin Grindeanu szerint a korábbi tervhez képest a mostani minőségi előrelépést jelent, hiszen a legmodernebb autópálya építésében állapodtak meg. A romániai részt európai uniós forrásokból finanszírozzák, közölte Grindeanu. Hozzátette: a megvalósíthatósági tanulmány őszre készül el, tavasszal pedig meghirdetik a tervezésre és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot, így egy év múlva elkezdődhet az építkezés.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink