Így tüntethetünk el minden adatot laptopról, okostelefonról

Hírek Sz. H.
Kevesen tudják, hogy egy hivatalos alkalmazással biztonságosan és végleg törölhetjük az adatainkat, ha lecseréljük a laptopunkat vagy a mobilunkat. A készülék gyári beállításainak visszaállítása vagy egy egyszerű törlés nem elég!

A tavaly év vége óta elérhető adattörlő címkét azért vezették be, hogy a fogyasztó tanúsított rendszer segítségével, biztonságos folyamat során törölhesse személyes adatait azokról a tartós adathordozókról, melyeket elad vagy továbbad. A készülékek gyári beállításainak visszaállításával vagy egy egyszerű törléssel ugyanis nem lehet maradéktalanul eltüntetni az adathordozón tárolt személyes adatainkat.

Több mint fél éve működik a rendszer, azonban a fogyasztók többsége még nincs tisztában az adattörlő címke funkciójával és a kereskedők körében is tapasztalható információhiány – hangzott el egy szakmai konferencián, melyet a Budapesti Békéltető Testület rendezett fogyasztóvédelmi rendezvénysorozatának részeként.

Az adattörlő beváltó kódot tartalmazó, lekaparható felületű hologramos címkét általában az új termék vásárlásakor kapott blokkra vagy számlára ragasztják a kereskedők, ezt kell a fogyasztónak megőriznie a későbbi adattörléshez, melyet egy alkalmazás letöltésével végezhet el egy erre szolgáló weboldalon (veglegestorles.hu) keresztül. A kereskedő minden esetben köteles a fogyasztónak adattörlő címkét adni, amikor tartós adathordozót ad el. Tartós adathordozónak minősül például a laptop, a tablet, a PC, a pendrive és a mobiltelefon is.

Borítókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink