Robbanások a zaporizzsjai atomerőműnél

Hírek vg.hu
Miután a hadviselő felek csütörtökön azzal vádolták egymást, hogy a másik fél provokációt tervez a zaporizzsjai atomerőműnél, ma robbanásokat hallottak a közelben, és a légiriadó szirénái is megszólaltak a Kyiv Independent információi szerint.

A tartomány kormányzója, Olekszandr Sztarukh azt közölte, hogy nincsenek áldozatok – számolt be róla a vg.hu. Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanásokat, ki áll a háttérben, és milyen károk keletkeztek . A CNN arról ír, hogy egy videón olyan orosz járművek láthatók az atomerőmű egyik generátorcsarnokában, amelyeken jól látható az orosz támadók által használt Z jelzés.

Az előzményekhez tartozik, hogy Oroszország meglebegtette az atomerőmű esetleges leállítását, mert közelgő ukrán provokációtóé tartott Moszkva. Közben az ukrán katonai titkosszolgálat úgy értesült, hogy az erőmű legtöbb dolgozóját az oroszok arra kérték, hogy pénteken ne menjenek dolgozni – tudta meg.

Az összecsapások frontvonalánál elhelyezkedő reaktor a hírek szerint többször is tűz alá került, ami annak működését is veszélybe sodorhatja. Moszkva többek között az ember által okozott katasztrófát kívánja elkerülni a létesítmény esetleges lekapcsolásával, ám ezt nem egyszerű feladat kivitelezni.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink