Rekord államadósságot és elszálló inflációt örököl az új olasz kormány

Hírek Szajlai Csaba
 Az olasz jobboldali pártszövetség sem számít arra, hogy a következő időszak valami mesés kirándulás lesz: a leendő új kormány még nem állt szemben egyszerre ennyi megoldandó válsággal.  

A jobboldali pártszövetség keretprogramja az Olaszországért címet kapta, s kimondja, hogy Olaszország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, valamint a nyugati világnak. Külpolitikai jelszóként a jobbközép a „több Olaszországot Európában, több Európát a világban” mondatot választotta. A gazdaságot érintő tételekből emeltük ki a legfontosabbakat.
Nem lesz könnyű dolga az új kormánynak, amelynek határozott célja az energetikai önállóság, valamint az adók csökkentése. A pártszövetség elkötelezett az euró, valamint az atlanti orientáció mellett, nem akarják „szétrobbantani” az Európai Uniót, ugyanakkor az európai stabilitási paktum és az unió gazdaságpolitikájának felülvizsgálatát – különösen energiaügyekben – követelni fogják Brüsszelben. A jobbközép a gazdasági programjában a családoknak és a vállalkozásoknak adócsökkentést ígért, bizonyos jövedelem alatt egykulcsos adót vezetnének be. A családi adókedvezményekkel, az ifjú házasok lakástámogatásával szeretnék növelni a születésszámot.

Azonnal megszűntetik a feltétel nélküli alapjövedelmet. Erről tudni kell, hogy a jobbközép az Öt Csillag Mozgalom kormánya által 2019-ben bevezetett állampolgársági jövedelem teljes eltörlését tervezi, és más eszközöket javasol a munka világába való visszavezetéshez. A tervek között olvasható a minimálnyugdíj emelése is, az összeg maghatározása nélkül. Közben a pártszövetség az energetikai önállóságát hirdeti az 1987-ben betiltott atomenergia ismételt használatával. Külön fejezetet szenteltek a mezőgazdasági ágazat fellendítésének, melyet a jobboldal az ország jövőjének nevez.
Olaszország egyébként az Európai Unió negyedik, globális viszonylatban pedig a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságát „adja”. Tavaly hat százalékkal nőtt a GDP a taljánoknál, 2022-re pedig 3 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulált a kormány. Ugyanakkor az orosz-ukrán háború kirobbanása óta megjelent havi, ágazati statisztikák egyértelműen a zsugorodást jelzik.

Hatalmas problémát jelent, hogy a GDP-arányos államadósság meghaladta tavaly a 150 százalékot, így az olaszok „adják” az eurózóna adósságának 23 százalékát – nyilatkozta lapunknak Szomráky Béla Olaszország-szakértő. Hozzátette: a jelenlegi 8,5 százalékos infláció sem fog gyorsan csökkeni, közben pedig egyre nagyobbak a recessziós félelmek.

Fotó: Figyelő

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink