Ma választásokat tartanak Olaszországban

Hírek Sz.Cs.
Ma sorsdöntő parlamenti választást rendeznek a csaknem hatvanmilliós Olaszországban.

Komplett voksolás lesz: ezúttal első alkalommal a 18 év felettiek a képviselőház mellett a szenátus tagjait is megválaszthatják, míg mostanáig a felsőházi mandátumok odaítélésében csak a 25 év feletti választók vehettek részt. A felmérések szerint a mostani választás hatalmas részvétel és érdeklődés mellett zajlik majd Itáliában: nem pusztán nagypolitikai, hanem gazdasági tétje is lesz a pártok megméretésének.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége megközelíti az ötvenszázalékos támogatottságot. Közben a felmérések arra is rámutatnak: az olaszokat mindenekelőtt saját anyagi helyzetük érdekli.

Egészen pontosan: az Emg intézet elemzése alapján tíz olaszból hatot az ország gazdasága mellett a saját pénztárcája foglalkoztatja. Gyakorlatilag az nyeri a választást, aki meg tudja nyugtatni a lakosságot a növekvő inflációval és a rezsiköltségekkel szemben. Feltételezve a jobboldali választási szövetség győzelmét, akadnak olyan prognózisok, melyek szerint összejöhet a kétharmados parlamenti fölény is.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink