Kimaxolták a TOP Pluszt

2022.05.24. 10:40

Elindulhat a fejlesztési hullám Hajdúnánáson

A város egymilliárd forintot meghaladó támogatói összegből épülhet tovább.

Modern piac épül Hajdúnánáson: még okospadokat is telepítenek a területen

Forrás: Önkormányzat-archív

Hamarosan egy modern, teljesen megújult piacon vásárolhatnak a hajdúnánásiak, de emellett tovább folytatódik a Liget, a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése, megújul a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium mögötti szakközépiskolai épületrész, a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén pedig közel 500 kilowattos napelemparkot telepítenek. Mindez annak köszönhető, hogy a város önkormányzata eredményesen zárta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) kiírására benyújtott pályázatát. 

Kimagasló eredménnyel 

A pályázati forrás elnyeréséről szóló támogatói okiratot Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke adta át még áprilisban Debrecenben, a Megyeháza Árpád termében. A megyére eső összesen 116 milliárd forintból 43 milliárdot Debrecennek különítettek el, így 73 milliárd forintot a megye többi települése használhat fel. A települések első körben 46 milliárd forint értékben adtak be összesen 149 pályázatot. Az áprilisi eseményen összesen 35 megyénkbeli város és község vezetője vehette át a támogatói okiratot, így többek között Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere is. 

A TOP Plusz pályázatokat illetően a nánási önkormányzat kimagasló eredménnyel zárt: 1 milliárd 253 millió forintot nyert el. A forrásból a városvezetés több fejlesztést is megvalósít a közeljövőben. 

Hamarosan megújul a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium mögötti szakközépiskolai épületrész
Forrás: Önkormányzat-archív

Három területet érintve 

A fejlesztési csomag három pillérből áll. Az egyik a város kék és zöld infrastrukturális fejlesztését célozza meg 300 millió forint értékben. A projekt részeként egyfelől 150 millió forintból a Baross utca, a Honfoglalás útja és az Árpád utca vízelvezetési problémái oldódhatnak meg azzal, hogy e területeken lévő vízelvezető-rendszer rekonstrukciója és bővítése valósul meg. Másfelől a Hősök Ligetét is továbbfejlesztik: a beruházás kiszolgálja a helyi lakosok és a településre látogatók rekreációs igényét, hiszen fő szempont lesz a zöldfelületek fejlesztése, egy vízgyűjtőtó létrehozása, a játszótér bővítése, továbbá egy északi fogadótér, illetve egy pihenésre és rekreációra alkalmas terület kialakítása. De tovább bővítik majd a burkolt felületeket is, valamint kerékpártárolót és napelemes kandelábereket helyeznek el. 

A második pillér a városi piac felújítása. A beruházás olyan új funkciókat ad majd a piacnak, amely a fiatalok számára is még vonzóbbá teheti a találkozásokat. A mintegy 500 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően új piacépületet hoznak létre, és ezen kívül megújul a víztorony, a piactérburkolat, amely a felújítási területen kívül még további 2500 négyzetmétert foglal magában. Egy új pinceszint kialakítása mellett parkolóhelyeket, üzlethelyiségeket, okospadokat, pihenőteret, kamerarendszert is kialakítanak. 

A fejlesztési csomag harmadik pillére pedig az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését foglalja magába, ez a projekt nemcsak a szakközépiskolai épületrész energetikai korszerűsítését tartalmazza, hanem a Hajdúnánási Gyógyfürdő területén egy 500 kilowattos napelempark létesítését is biztosítja. 

Megkeresésünkre Nagyné Legény Ildikó alpolgármester elmondta: a beruházások a tervek szerint ez év őszén elindulhatnak, és a következő évben be is fejeződhetnek. 

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában