Nyüzsgött a belváros

2022.06.26. 08:35

A huszadik Múzeumok Éjszakája meghozta a várt sikert – fotókkal

A kultúra szerelmeseinek nem volt könnyű dolga, ugyanis elképesztően sok program közül válogathattak.

Forrás: Czinege Melinda

A huszadik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakájának köszönhetően ismét megtelt élettel Debrecen belvárosa. Csaknem tíz helyszínen várták az érdeklődőket, többek között a Modemben, a Déri Múzeumban, a Szabó Magda Emlékházban és a Csokonai Irodalmi Laborban járhatták körbe a látogatók a különféle tárlatokat.

A Modemben a Polarizmus című tárlatot nagy érdeklődés övezte, ami bizonyos tekintetben a Határeset – Kortárs reflexiók a kelet-közép-európai identitás című kiállítás lezárása. A tárlat négy hónapig volt látható a Modemben és a regionális identitás kérdéseit vizsgálja a rendszerváltás környékén született generáció szemszögéből. A mostani pop-up kiállítás ugyanebbe a korosztályba tartozó, különböző művészeti ágakból érkező résztvevői pedig szintén a szocialista időszak hagyatékával vetnek számot. – A Polarizmus című kiállítás egyfajta kísérleti összművészeti projekt, egy közös gondolkodás első fázisa, megvalósulása. Az Ivan & the Parazol megalakulása óta keresi az olyan együttműködéseket, ahol a különböző művészeti ágakat házasítva tudnak létrehozni műfajokon átívelő, izgalmas produktumot – fogalmazott a Napló érdeklődésére a Modem kurátora, Don Tamás, akivel a közismert budapesti rockzenekar az elmúlt időszakban együtt dolgozott. Don Tamás munkamódszerének egyik alapeleme, hogy más művészeti- és tudományágakat épít be a kiállításaiba. A Modemen keresztül a zenekar és a kurátor lehetőséget kapott a párbeszédre és az együttműködésre. A közös munka eredményét a Múzeumok Éjszakáján láthatta először a közönség szombaton délután.

A Déri téren fiatalokkal, családosokkal és idősekkel egyaránt találkozhattunk, a legkisebbek arca szinte csillogott, hogy a szabadban lehetnek. Késő délután már nem volt hőség, így Papp Csenge és családja úgy gondolta, itt az ideje, hogy nyakukba vegyék a belvárost és megnézzék, mit rejt a debreceni Múzeumok Éjszakája. – Nem csalódtunk, az elmúlt években is kilátogattunk a rendezvényre, ugyanis mindig tud újat mutatni. A gyerekek imádják a város szabadtereit, egyik kedvencük a Déri tér, főleg ilyenkor, amikor szól a zene, egyéb érdekességeket tekinthetnek meg – fogalmazott a kétszeres édesanya.

Azoknak az érdeklődőknek sem volt okuk csüggedni, akik a kinti programok helyett inkább előadásokon kívántak részt venni. Szombaton Bálint Ágnes és Égerházy László Égerházi ikonok: a Mindenjáró csudamalom című könyvét ismerhették meg az érdeklődők, amit Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára mutatott be az esti órákban a Debreceni Református Kollégium Múzeumában. A Nagytemplomba érkezők nemcsak a hagyományos látogatói útvonalat járhatták végig, hanem rendhagyó programokon is részt vehettek. A harangjáték 17 és 21 óra között minden egész órában tárlatvezetésre invitálta az érdeklődőket a földszinti templomtérbe. Felfedezhették a Kossuth-székét, a Vizsolyi Bibliát, a Biblia világát megelevenítő maketteket, a sejtelmes padlásteret, a tornyok titkait, kisétálhattak a két torony közötti panorámajárdára is, ahol az esti/éjszakai debreceni panorámában gyönyörködhettek. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában