Tombol a hőség

2022.06.29. 19:40

Akkora volt a forróság Berettyóújfaluban, hogy majdnem övék lett a napi melegrekord

Holnapra már harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a kánikula miatt megyénkre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Tovább fokozódik a hőség: szerdán és csütörtökön is már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken (csütörtökön nagyobb területen) a 29 fokot is a napi középhőmérséklet, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Szerdán a késő délutáni, esti órákban elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részein lehetséges zivatarok kialakulása, melyeket jellemzően viharos széllökések (> 70-80 km/h), jégeső (~ 1-2 cm), illetve intenzív csapadék kísérhet. A nyugati, délnyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, arrafelé akár > 90 km/h-t meghaladó széllökések, illetve nagyobb méretű (> 2 cm) jégszemek is előfordulhatnak.

Csütörtök napközben kis számban a Dunántúl nyugati felében lehetséges zivatar kialakulása.

Hajdú-Bihar megyére harmadfokú, piros figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt.

38 fok fölött

A napi melegrekord mostanáig 37,9 Celsius-fok volt, ezt 1994-ben mérték itthon. Mint az a meteorológiai szolgálat Faceook-oldalán olvasható, ezt több mérőállomásukon is meghaladta szerdán a hőmérséklet. A poszthoz csatolt top 10-es listán három hajdú-bihari helyszín is szerepel:

Berettyóújfaluban 38,3 fokot, a Hortobágy Halastó állomáson 37,8 fokot, Körösszakálban pedig 37,7 fokot rögzítettek szerdán.

Dévaványán 38,4 fok volt az előzetes adatok alapján, ezzel övék az új napi rekord.

Forrás: Facebook / Országos Meteorológiai Szolgálat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!