Marad-e a mostani indulási helyszín?

2022.07.04. 11:30

Tényleg túl hangos a Zsuzsi? – Olvasónk panaszára Tasó László válaszolt

Még ma is sokakat kalauzol a 140 éves öreg hölgy – bár, van, akinek inkább bosszúságot okoz.

A kirándulók körében változatlanul népszerű a Zsuzsi erdei kisvasút | Forrás: Napló-archív

Egy debreceni nyugdíjas olvasónk fordult hozzánk segítségért, mert szerinte a Zsuzsi Erdei Vasút újabban elviselhetetlen zajokat produkál. A idős asszony már hat évtizede a Ruyter utcán él, az ott lakók nevében kereste fel szerkesztőségünket. Azt mondja, a sokak által kedvelt vonat mozdonyát már reggel öt órakor elkezdik fűteni, ez a folyamat pedig – állítása szerint – nyolcig is eltart.

Az asszony azt is nehezményezi, hogy egész nap, van, hogy éjjel is elviselhetetlen dudálással jár a vonat. Véleménye szerint ilyen régen nem fordult elő.

Döntést kell hozni

Az üggyel kapcsolatban Tasó László országgyűlési képviselőt kérdeztük. Leszögezte: a városnak döntést kell hoznia arról, hogy az erdei vasút kiindulási helyszíne a Ruyter utcán marad-e, továbbá arról, hogy ez a helyszín azokkal a funkciókkal működik-e tovább, amivel most rendelkezik. Ez fogja meghatározni azt, hogy a Ruyter utcán élők kérése mikor és miként teljesülhet. – Tény, hogy van egy munkazaj – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy ez nem tart el órákon át. Alátámaszthatja ezt az állítást, hogy a Zsuzsi többször indul útnak Hármashegyaljáig naponta, többször elhagyva tehát a kiindulópontot. 

Az országgyűlési képviselő a zaj helyett a parkolóhelyek hiányában látja a problémát.

Tasó László korábban már javasolta Debrecen vezetőségének, hogy kössék be a 100-as vasúti vonalba a Zsuzsit, ezzel sokkal kedvezőbb lehetőséget teremtve a kihasználására. Kifejtette, hogy egy másik elképzelés szerint a város szélén hoznának létre egy csomópontot, onnan indulna a közlekedés Hármashegyaljára. 

A pillanatnyi helyzet lehet kicsit kényelmetlen, viszont azt is látni kell, hogy nagy az igény a vasút működésére

– jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy a változást úgy kell kivitelezni, hogy semmiképpen ne akadályozza meg a Zsuzsi működését. 

Kifejtette véleményét azzal kapcsolatban is, hogy a hármashegyaljai megállónak még sokat kellene fejlődnie ahhoz, hogy vonzó legyen a kikapcsolódni vágyó közönség számára. A képviselő szorgalmazná a vasút továbbhaladását Nyírmártonfalva, Nyíracsád, Nyíradony irányába is. – Erre már több mint tíz éve van egy kész koncepció, amely egészen más megközelítésben tudná az itt élők számára a Gúthi-erdőt bemutatni – fűzte hozzá.

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában