Koronavírus

2022.09.29. 20:31

Szeptember végén háromszor annyian vásárolnak antigén gyorstesztet, mint nyár közepén

Októbertől drogériákban, kiskereskedelmi üzletekben és benzinkutakon nem lesz kapható antigén gyorsteszt, csak patikákban vásárolható.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi egységek szeptember 30-ig forgalmazhatnak önellenőrzési célt szolgáló SARS-CoV–2-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorstesztet – olvasható az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) a hivatalos közösségi oldalán. 

A június elsején hatályba lépett, a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséről szóló rendelet szerint a forgalmazásra jogosult drogériák, kiskereskedelmi üzletek, benzinkutak a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő harmadik hónap utolsó napjáig, azaz szeptember 30-áig árusíthatnak antigén gyorsteszteket. 

Emelkedtek az eladási számok 

Köztudott, az antigén gyorstesztek alkalmasak arra, hogy a nyálból vagy az elülső orrüregből vett váladékból kimutassák az esetleges koronavírus-fertőzést, vagyis a vírus jelenlétét a nyálkahártya sejtjeiben. Kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt időszakban mennyire voltak kelendőek az antigén gyorstesztek. Ezért a minap felkerestünk egy debreceni patikát, ahol dr. Jakab Emese gyógyszerész elmondta: nyár elején sokkal kevesebb fogyott a tesztekből, mint a téli, tavaszi hónapokban, azonban azóta az eladási számok emelkedtek. – Augusztus végétől egyre többen vásárolnak antigén gyorstesztet, csaknem háromszor annyit adunk el belőlük mostanában, mint június elején – jegyezte meg a Haon érdeklődésére. 

Több drogériában arról tájékoztatták portálunkat: a járványidőszakban sokkal többen érdeklődtek gyorsteszt iránt, mint a közelmúltban, azonban még mindig akadnak olyan vásárlók, akik náluk veszik meg a terméket. – Hamarosan levesszük a polcokról a termékeket, ugyanis október 1-jétől nálunk már nem lesznek kaphatók. Biztosan lesznek vevők, akik hiányolják majd az árucikket, de majd segítünk nekik abban, hol tudják beszerezni őket – fogalmazott kérdésünkre egy Piac utcai drogéria eladója. 

A helyi benzinkutak dolgozói arról tájékoztattak, tisztában vannak azzal, hogy napokon belül nem értékesíthetik a teszteket, azonban volt olyan üzemanyagtöltő állomás (Füredi úti kút), ahol elmondták: náluk nem is lehetett kapni. – A nyári hónapokban többen érdeklődtek antigén gyorstesztek felől, bizonyára egyszerűbb volt az átutazóknak nálunk beszerezni. Ennek ellenére úgy gondolom, aki sürgősen szeretne vásárolni ezekből a termékekből, az biztosan talál a közelben patikát – válaszolta egy lakóterületen kívüli benzinkút eladója. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában