Kerekasztal-beszélgetés

2022.10.03. 20:39

Akit egyszer megérintett Szabó Magda, mindig érezni fogja a jelenlétét

Tükrök és titkok címmel szerveztek hétfő délután kerekasztal-beszélgetést a Kossuth-díjas írónő, Szabó Magda születése 105. évfordulójának alkalmából a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának dísztermében.

Forrás: Kiss Annamarie

A beszélgetésen olyan színészek és közéleti személyek vettek részt, akik valamilyen módon kapcsolódnak az írónő munkásságához.

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművész, rendező úgy véli, rengeteg titka volt Magdának. Hatalmas megdöbbenés volt a számára, amikor a Für Elise-ben azt olvasta, hogy az írónő leginkább életrajzi műve a Pillanat című regény, ami a színésznő szerint Magda személyétől és az egész világunktól is idegen történet. Úgy véli, Szabó Magda önmagát az összes regényében elrejtette, a kimondatlant kimondta. Így, távozásakor úgy hagyta maga mögött a világot, hogy nem maradt olyan titok, amiről ne szólt volna valamilyen módon.

A színésznő elmondta, a Für Elise rendezésekor nap mint nap érezte Magda jelenlétét:

– Éreztem, hogy figyel és súg, hogy tanácsokat ad – mondta. Ráckevei Anna elárulta, habár Szabó Magda műveit gyakran barna tónusú színpadképpel ábrázolják, igyekezett világos színeket vinni a darabba. Ezzel tükrözve az írónő roppant derűs humorát, amit finoman és elegánsan hordoznak a regényei is. Egyúttal hű szeretett volna maradni ahhoz a réteges ábrázolásmódhoz, ahogy Szabó Magda mintegy varázslóként pakolta egymás mellé a gondolatokat.

Felelevenítette, életében egyszer találkozott az írónővel, de az, saját bevallása szerint, bevésődött az emlékeibe:

– Harmadéves újoncként szaladgáltam fel-alá a színpadon. A fellépés után Magda feljött a színpadra, és néhány nagyon kedves mondattal fogadott. Az az érzés maradt meg a legjobban, hogy ő lát engem, és látja, hogy lesz belőlem valaki. Elképesztően szuggesztív volt, és hihetetlenül pozitív, energiákkal teli erővel hatott abban a pár mondatban. Akkor azt mondta, „vigyázz, mert én egy boszorkány vagyok” – mesélte.

Forrás: Kiss Annamarie

Dánielfy Gergő előadóművész ugyan nem szerepelt Szabó Magda darabban, azonban a Dóczy Gimnáziumban eltöltött évei alatt gyakran érezte, hogy az írónő mintha megszólítaná. Elmondása szerint ő maga is igyekezett feltárni az írónő titkait, és ezt Debrecen egyik missziójának is tartja, bár hozzátette: ezek a titkok akkor titkok, ha azok is maradnak.

Hajdú Imelda színművész, aki a Für Elise-ben a fiatal Szabó Magdát alakítja elmondta, az írónő művei gyakran szembesítik saját magával. Elmondása szerint a Szabó Magda sétaszínházak közben Az ajtó című mű mutatott rá számára a szülők iránti tiszteletre.

Porkoláb Gyöngyi társadalmi-kulturális mediátor szerint a legizgalmasabb Szabó Magdában a sok-sok titok, amelyek a regényeit újra és újra elolvasva apró rezdülésként bukkannak elő.

– Manapság olyan gyorsan változik minden, hiszen egy furcsa időszakban élünk, és mi magunk is folyamatosan változtatni akarunk. Magdát olvasva pedig az állandóság tükröződik. A női karaktereiben az a fajta értékteremtés és értékőrzés érződik, amibe érdemes kapaszkodni, és amit a következő generációknak mindenképpen érdemesnek tartok átadni– vallja a mediátor.

Porkoláb Gyöngyit mélyen megérintette, hogy Szabó Magdát az édesapja megtanította arra, hogy mindenben lássa meg a jót. Úgy látja, az írónőt sokszor ez vitte előrébb az emberekkel való viszonyában. Műveiben pedig tükröződik, hogy minden gondolatával valami értéket szeretett volna átadni.

A beszélgetésen szóba került a korábban debütált PlanAll 2023-as naptárköny, melynek produkciós vezetőjeként Porkoláb Gyöngyi elmondta, a kötetben 12 színész ajánlja a számára legkedvesebb Szabó Magda regényt. A naptárkönyv célja az volt, hogy bővítsék a célcsoportot, és vonzóvá tegyék az írónő munkásságát a fiatalok számára is.

Úgy véli, nagyon izgalmas ajánlásokat fogalmaztak meg, és mindenki számára izgalmas utazást nyújt, aki el akar magában mélyülni, és tükröt tartani maga elé.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában