Szakmai elismerés

2022.12.07. 17:13

Pincér, szakács és kozmetikus mestereket avattak a Kölcseyben - Fotókkal

Ünnepélyes keretek között adott át mesterleveleket a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután a Kölcsey Központban.

Forrás: Kiss Annamarie

Ebben az évben kozmetikus, pincér és szakács szakmákban szervezett mestervizsgákat a kamara. A mesteroklevél a szakmai elismerés mellett jogosultsággal is jár, birtokosa taníthat és tudását továbbadhatja a következő nemzedék szakembereinek. A 2022-es átadó különlegessége, hogy aranykoszorús mesterlevelet és mesterelnöki kinevezéseket is átadtak.

A mester valamiben rendkívül jártas, gyakorlott, ügyes és leleményes személy. Kiváló szakmai tudású, szakmájában jártas személy, aki másokat oktat, megtanít valamire, annak magas szintű gyakorlására, fortélyaira. Ennek a régen megfogalmazott definíciónak ma is minden szava igaz 

– kezdte köszöntőjét Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke. 

Miklóssy Ferenc
Forrás: Kiss Annamarie

Mint fogalmazott, a mester szó – mely a céhes hagyományokból ránk öröklött – rendkívül elismerő megnevezés. A mesterek valamikor a céh teljes jogú tagjai voltak, önálló, felszerelt műhelyt tartottak fenn, inasokat és legényeket tanítottak. – A mesterré válásnak nagyon szigorú feltételei voltak akkor is. Gyakorlatilag a felszabadult legényeknek mesterremeket kellett készíteni és ezt kellett megvédenie a céh mesterei előtt. Volt olyan munka, amely egy évig készült – ismertette a történelmi gyökereket. Az inasnak, miután letette a mestervizsgát a mesterek előtt, egy mesterlakomát kellett tartania. Volt olyan, amely három napos volt. Ezek után beírták a céhmesterek könyvébe és városi polgári jogot kapott.

– A mestervizsgáztatásnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, ám a rendszert ma már nemcsak a tradíciók, hanem a kor követelményei is alakítják. A mestercímet viselő szakemberek szakmai tudásuk, munkatapasztalatuk, munkakultúrájuk birtokában hozzájárulnak a vállalkozások eredményességéhez, a jövő nemzedék szakmai képzéséhez – emelte ki Miklóssy Ferenc. A duális képzés bevezetése óta a szokásosnál is nagyobb felelősség hárul a mesterekre, hiszen ma a diákok a gyakorlati oktatást döntően nem az iskolában, hanem a vállalkozásoknál kapják meg. Ott kapnak munkaszeretetet, munkaórát, a szakma szeretetét és magas szintű szakmai tudást. A jövő szakemberei a mesterektől tanulják meg a szakma teljes alapját és annak végzéséhez elkötelezettséget. 

– A mestervizsgáztatás szervezésének a célja, hogy minden szakember számára biztosítsa a legmagasabb szintű tudást és elismertséget, a mesterminősítés elérését, lehetőségét. A tanulóképzéshez szükséges magas szintű szakmai és pedagógiai ismeretek elsajátítását, a vállalkozások indításához, a sikeres működéséhez való szükséges tudás – tette hozzá.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, a megyei önkormányzat feladata azon túl, hogy gazdasági társaságok, cégek letelepedését elősegítse, fontos, hogy az itt élő emberekről gondoskodjanak. – A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak több olyan projektje is van, amelyek az itt élőkről gondoskodnak. Célunk, hogy itt tartsuk az embereket, itt találják meg boldogulásukat és magas színvonalú szolgáltatással fogadjuk az ide látogatókat – fogalmazott.  

Az eseményen 5 kozmetikus, 6 pincér és 11 szakácsmester vehette át mesterlevelét. További 22 fő pedig mesterelnöki kinevezésben részesült. Hosszú időn keresztül kiemelkedő, egyenletesen magas színvonalon végzett, erkölcsi és szakmai munkájának elismeréseként Mile József szakácsmester aranykoszorús mestercímet vehetett át. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában