Szélvihar

2023.02.05. 15:29

Vezetékek szakadtak el szombaton, Józsán több mint négyezren maradtak áram nélkül

A szélsőséges időjárás miatt több helyen volt áramszünet – megerősített létszámmal dolgoztak az szolgáltató szakemberei.

Az erős szél fákat döntött a hálózatra

Forrás: Napló-archív

A viharos erejű szél nem csak a mentőknek, tűzoltóknak, de az áramszolgáltató szakembereinek is számos feladatot adott a hétvégén. – Vezetékkötések sérültek, szigetelők törtek, valamint vezetékek szakadtak el. Az erős szél fákat döntött a hálózatra, ezzel tartószerkezet sérülést okozva, egy esetben pedig oszloptörést. A középfeszültségű üzemzavarok utáni visszakapcsolást követően túlterhelések is jelentkeztek, ami biztosító oldáshoz vezetett több esetben – tájékoztatta portálunkat Egyházi Nikoletta, az Opus Titász kommunikáció vezetője. 

Mint megtudtuk, szombaton összesen tíz középfeszültségű (KÖF) üzemzavar alakult ki a vármegye a területén, három percen túl összesen néhány ezer ügyfelük volt érintett.

 – Kollégáink megerősített létszámmal folyamatosan dolgoztak és dolgoznak, így a KÖF hibák nagy részének javítását a szombat, késő esti órákra elvégezték, míg két esetben éjszaka végeztek. Az elhárítást nehezítette, hogy a külterületi hibahelyek megközelítése az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt a felázott talajon nagyon nehéz volt, a járműveink, munkagépeink több esetben elakadtak – tudatta a szóvivő.

A kisfeszültségű (KIF) hálózatokon jellemzően szakaszhibák alakultak ki az erős szél miatt összelengett vezetékek, eltört szigetelők, hálózatra borult fák, letört faágak miatt. Egyedi hibák is jelentkeztek, melyeknek a csatlakozó vezetékek szakadása, kötés hibája volt a fő oka. A KIF hálózaton kialakult hibák száma százas nagyságrendű, ezeknek az elhárítása megkeresésünk idején, vasárnap délután is tartott. Várhatóan az esti órákra minden hibát kijavítanak.

Egyházi Nikoletta azt írta, munkatársaik törekednek arra, hogy a közvilágítási hibákat is minél előbb helyrehozzák, de ezekből nagyon sok van, jó eséllyel a jövő hét elején fejezik be a javításokat.

A hétvégén a legjelentősebb üzemzavar Debrecen-Józsa területét érintette. A Gönczy Pál utcán magánterületről a hálózattól 7 méterre lévő 15 méter magas, 30 cm törzsátmérőjű élő fenyőfa dőlt a hálózatra vezetékszakadást, tartószerkezet sérülést okozva. Ez az egy üzemzavar 4052 ügyfelnél okozott jelentős, közel 8 órás szolgáltatás kimaradást. 

A józsai esetről itt írtunk:

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában