Helyi gazdaság

2023.03.21. 07:00

Több munkahely, magasabb jövedelmek Debrecenben

Közvetlenül és közvetetten is jótékony hatással vannak a lakosság életminőségére az új beruházások.

Még 2018-ban jelentették be a BMW új gyárának érkezését, idén két központ készül el

Forrás: Napló-archív

Jelentős gazdasági növekedésnek indult Debrecen az elmúlt években, hiszen egyrészt 2015 óta több mint 11 milliárd eurónyi működőtőke befektetést és 15 ezer új munkahelyet jelentettek be a városban, másrészt olyan gigacégek választották új európai gyáruk helyszínéül a cívisvárost, mint a BMW vagy a CATL.  

– 2015 előtt az volt a jellemző, hogy azon fiatalok jelentős része, akik itt végezték tanulmányaikat, kénytelenek voltak elhagyni a várost, ugyanis nem állt rendelkezésre megfelelő számban és minőségben munkahely a számukra. Ezért a városvezetés gazdaságfejlesztési programot indított, amelyben célul tűzte ki, hogy olyan munkahelyteremtő beruházásokat hoz Debrecenbe, melyek révén jelentősen növekszik a város lakosságmegtartó ereje – idézte fel Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője.

Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

A kitűzött célok elérésének támogatása érdekében 2015-ben hozták létre az EDC-t, amely három fő fókuszterületen, szervezetileg három csoportra osztva lát el feladatokat: a Városfejlesztési csoport pályázatírói és projektmenedzsment feladatokat végez az önkormányzat számára; a Vállalkozásfejlesztési csoport átfogó gazdaságelemzéseket készít, valamint a debreceni – elsősorban kkv-szektorba tartozó – cégeket támogatja többek között képzési programokkal, beszállítói kapcsolatok kiépítésének segítésével, illetve forrásteremtéshez kapcsolódó tanácsadással. A harmadik fő tevékenység a befektetésösztönzés, amelyet a Gazdaságfejlesztési csoport lát el, s amelynek feladata új cégek Debrecenbe csábítása, a város iránt érdeklődő vállalkozások helyszínkeresési folyamatának támogatása. A BMW 2018-as bejelentésével szükségessé vált egy új ipari terület, az Észak-nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ) kialakítása. Ennek a műszaki-szakmai menedzselésére jött létre az EDC mellett a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft., amely fő feladata jelenleg a Déli Gazdasági Övezet infrastrukturális fejlesztésének koordinálása.  

Amint látható, a megfelelő szakmai háttér kialakítása meghozta az eredményét: 11 milliárd eurónyi működőtőkét és 15 ezer munkahelyet jelentettek be az elmúlt nyolc év alatt. A munkalehetőségek bővülésével, ezáltal a munkaerőpiaci verseny fokozódásával pedig a jövedelmek is növekedtek - emelte ki Pécskay Zoltán.

 Mint elmondta, már 2016-2017-ben megjelentek az első nagyobb befektetők a városban, többek között a Thyssenkrupp-, a Krones- és a Vitesco-beruházást is abban az időszakban jelentették be.  

– Ha megnézzük a 2010-es jövedelmi adatokat, azt láthatjuk, hogy a debreceni átlagjövedelem gyakorlatilag az országos átlaggal volt egy szinten, amely a budapesti átlagjövedelemhez képest 27 százalékkal volt alacsonyabb. Mára jelentős javulás történt ezen a téren. 

Az elmúlt 12 év alatt, bár országosan is jelentősen emelkedtek a jövedelmek, azonban a cívisvárosi átlagjövedelem már 6 százalékkal meghaladja az országos átlagot, míg a budapestihez képest csökkent a lemaradás, jelenleg 21 százaléknyi a különbség

– mutatott rá. Hozzátette: az új cégek megjelenése, azok termelésének megindulása a helyi jövedelmek emelésén túl a város adóbevételeit is növeli. Az önkormányzat ezáltal többet fordíthat majd olyan szolgáltatásokra, infrastrukturális fejlesztésekre, amelyek a lakosság komfortérzetét és életminőségét javítják. Ilyen lehet például utak, kerékpárutak, zöldterületek kialakítása, megújítása, vagy éppen a kulturális programok körének szélesítése, minőségük javítása.  

Az elmúlt 10 évben nemcsak emelkedtek a debreceni átlagjövedelmek, de egyre nagyobb mértékben  
Forrás: Czinege Melinda

Pécskay Zoltán továbbá elmondta, bár pontos adatokkal jelenleg nem rendelkeznek, a tapasztalatok szerint egyre többen maradnak, helyezkednek el Debrecenben az itt tanuló fiatalok közül, továbbá sok, korábban innen elszármazott munkavállaló tér vissza köszönhetően az új cégeknél kínálkozó munkalehetőségeknek. – A BMW-beruházás nagy lökést adott a város gazdaságfejlesztésének, hiszen közvetetten sok esetben hatással volt a később jelentkező vállalatok befektetési döntésére. Közvetlen hatását pedig maguk a BMW-beszállítók érkezése jelenti majd – emelte ki, majd hozzátette: sokatmondó adat, hogy az Észak-nyugati Gazdasági Övezet 500 hektáros területéből 400-at a BMW vásárolt meg, a maradék 100 hektár pedig dedikáltan a német óriáscég beszállítói számára került kialakításra. 

BS 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában