Elértük a beruházót

2023.03.27. 20:00

Első kézből tudtuk meg, mikor és pontosan mi épül a Délibáb helyére – friss fotókkal

Az áruház tulajdonosa a Hajdú Online-nek nyilatkozott az építkezés tudnivalóiról.

A debreceni Délibáb Áruház március 27-én

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az előző heti debreceni közgyűlésen kiderült, hogy lebontanák az Ötvenhatosok terén álló 41 éve átadott Délibáb Áruházat.

Napló Délibáb Áruház
Napló-címlap, rajta a megnyitóról szóló hírrel
Forrás: Napló-archív

Tavaly június végén már szó esett a városi főépítész előterjesztésében a Délibáb átépítéséről, valamint arról, hogy lakásokkal bővítenék az épületet. Papp László polgármester múlt hét csütörtökön elmondta, hogy a beruházó cég a debreceni Xanga cégcsoport tagja, az vásárolta meg az áruházat. Herdon Istvánt, a Xanga Ventures Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Hajdu Online telefonon érte utol, és megkérdeztük tőle, miként alakul a Délibáb sorsa a jövőben, valamint mikorra várható az épület bontása.

– A terv elkészült, az egyeztetések zajlanak, ezeket tanulmányi tervként aposztrofáljuk. A lebontás valódi oka maga a szerkezet elavultsága, először a felújítás volt a cél, majd később statikusok bevonásával kiderült, hogy nem igazán lehet megmenteni az épületet.

A felső szintek teljesen le vannak zárva, a tető beázik, és a tartószerkezet nem bír el semmit, valamint maga a külső borítás is korszerűtlen

– sorolta a bontás okait Herdon István.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, a környezetet is szebbé varázsolná egy új üzletház, ami ugyanazt a funkciót töltené be, mint Debrecen első plázája, csak plusz szolgáltatásokkal.

A terv elkészülténél első számú szempont a parkolók kialakítása volt: az új üzletházban mínusz két szinten mélygarázsok lesznek, a földszinten és az első emeleten számos szolgáltatás, köztük üzlethelyiségek is várják majd a vásárlókat, a felsőbb szinten pedig apartmanok és lakások lesznek

– tudtuk meg. Majd hangsúlyozta, a lakótelep kinőtte magát, és szüksége van a környéknek egy impozáns helyre, ahol mindent könnyen el tudnak érni. Úgy véli, a környéken lakók körében ez egy érzékeny terület, de azon lesznek, hogy a város képébe is illeszkedjen az épület. Mindamellett az ott élőknek számos előnye is származik az új üzletház megépülésével, hiszen a környékbeli ingatlanok eladási árai is megemelkednek. – A jelenlegi fejlesztés összege számításaink szerint eléri a 20 milliárd forintot. A tervek jóváhagyása, előkészítése is még időt vesz igénybe, legalább egy fél évet.

Ha optimisták vagyunk, akkor idén ősszel, de ha realista szemmel nézzük, akkor 2024 tavaszán kezdőnek majd el a munkálatok. Természetesen, ha minden halad a maga idejében, módja és rendje szerint, akkor nagyjából két évet vehet igénybe az új üzletház megépítése

– tette hozzá Herdon István.

Megosztó válaszok

Hétfő délelőtt ellátogattunk a helyszínre. Azt szerettük volna megtudni, az ott lakók miként vélekednek a fejlesztésről, és megosztó válaszokat kaptunk. Egy idősebb hölgy portálunknak elmesélte, hogy anno a lakótelepen lakott, a gyermekei is ide születtek, és rendszeren átjártak a Délibábba vásárolni. Mint mondta, arra is emlékszik, hogy a második emeleten volt ábécé. – Sajnálom, hogy megszűnik, van egy retró jellege az épületnek, amit én szeretek, és régi emlékeket is őriz magában az épület – fogalmazott a hölgy.

A debreceni Délibáb áruház március 27-én
Forrás: Kiss Annamarie

Az áruháznál álldogáló fiatal, aki az épülethez tartozó üzlet eladója, megosztotta a portálunkkal, hogy már beszélnek erről az emberek, és őt is kérdezik, mikor zárnak be, mikor kezdődik az építkezés.

Van, aki örül neki, és van olyan is, aki sajnálja, hisz már annyira megszokták ezt a monstrumot. Nekünk még nem szóltak semmit, hogy tovább kellene állnunk, és be kellene zárjunk, addig viszont kiszolgáljuk a vásárlókat

– mutatott rá az eladó. Az épületnek jelenleg csak a földszinti része működik, amit két nagyobb üzlet birtokol, melyek hétfő délelőtti ottjártunkkor is tele voltak. Az élelmiszer-üzletláncban hosszú percekig álltak a vásárlók, míg sorra kerültek, és ha így marad, akkor a forgalommal nem lesz probléma az új üzletház megépülésekor. A Délibáb jobb hátsó részén lévő söröző már bezárt, lakat őrzi a kis kocsma épületét, azt viszont nem tudni, hogy ezen okok miatt zárt-e be.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában