Bérlakások

2023.03.31. 11:10

Debreceni olvasó panasza: szó nélkül emelték a díjat – a szolgáltató cáfol

A bérlő a külön szolgáltatások díjait a lakbérrel egy időben, azzal együtt köteles megfizetni.

Debrecenben mintegy két és fél ezer önkormányzati lakás van kiadva bérbe

Forrás: Illusztráció: Napló archív

Szolgáltatási díjjal emelkedett olvasónk önkormányzati lakásának bérleti díja, melyről nem kapott tájékoztatást – juttatta el panaszát a HAON-hoz. 
A panasz kapcsán a Cívis Ház Zrt. megkeresésünkre adott válaszából kiderült, 2017. január elseje óta nem történt Debrecenben lakbéremelés, azonban tavaly év végén a városi közgyűlés rendeletmódosítása alapján január 1-jétől a bérlő a bérbeadó által nyújtott külön szolgáltatásokért meghatározott díjat köteles fizetni. 

Mint írták, a Cívis Ház Zrt. külön szolgáltatási díjként – a bérlemény bérleti szerződésben meghatározott alapterülete alapján számítva – megtérítteti a bérlővel társasházak esetében a közös költséget, közös képviselet díját, közös használatú helyiségek közüzemi szolgáltatási díjait, takarítás díját, lift fenntartásával kapcsolatos díjakat. Egyéb ingatlanok esetében ezek mellett a síktalanítás, kertápolás, lomtalanítás díját, valamint az általa a bérlő helyett elvégzett karbantartási, felújítási kiadásokat, a közszolgáltatást nyújtó szervezet, illetve a társasház által a bérbeadóra terhelt személyszállítás díját.

 A bérlő a külön szolgáltatások díjait a lakbérrel egy időben, azzal együtt köteles megfizetni.

A közgyűlési döntésről minden bérlő és lakáshasználó a számlához csatoltan írásbeli tájékoztatást kapott idén januárjában.

 A Cívis Ház Zrt. kérdésünkre közölte, a rendeletmódosítás oka, hogy a lakástulajdonosokkal ellentétben, az önkormányzati lakások bérlői eddig mentesültek azon költségek megfizetése alól, amelyek az épület használatával kapcsolatban ténylegesen felmerülnek. Társasházak esetében ez a közös költség felújítási alapon túli részét jelenti. A lakbérek nem változtak, ugyanakkor a piaci albérleti díjak és az ingatlanárak robbanásszerűen emelkedtek. – Több önkormányzat már évekkel korábban továbbszámlázta ezeket a költségeket az ingatlant ténylegesen használó bérlők részére azzal, hogy a közös költség felújítási alap részét továbbra is a tulajdonos önkormányzat viseli – írták.

Nem lehet megvenni

Olvasónk arra is szeretett volna választ kapni, miért nem vásárolhatja meg az önkormányzati lakást. 

A Cívis Ház válaszából kiderült, 2015. december 31-et követően a közgyűlés nem hosszabbította meg a lakott bérlakások bérlő általi megvásárlásának lehetőségét; azóta a bérlakás megvásárlása csak kivételes esetben, elsősorban a tulajdonviszonyok rendezése érdekében történhet.

A cívisvárosban a bérbe adott lakások száma jelenleg 2 ezer 429, március 31-ig azonban 91 üresen álló, városi tulajdonban lévő lakásra lehet pályázni.

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában