Városfejlesztés

2023.06.02. 14:02

Hasít az internet Debrecen kertségi részeiben

Mintegy kétmilliárd forintos hálózat-fejlesztést fejeztek be a cívisvárosban.

Pósán László (balról), Zuber Gyula és Papp László a tájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése a Debreceni Járásban című, uniós finanszírozású projektjét fejezte be május végével a Znet Telekom Zrt. A mintegy 1,9 milliárd forintos projekt eredményeként többszáz kilométernyi optikai internetkábelt fektettek le a szakemberek Debrecen külső városrészeiben. 

A fejlesztés célja, mely így már teljesült, hogy az érintett területeken lévő háztartások számára megteremtsék a legalább 30 Mbps; továbbá a háztartások felében a legalább 100 Mbps internetsebesség elérésének feltételeit. 

A részletekről péntek délben számoltak be sajtótájékoztatón a Kondoros kertben.

– Ismét egy nagy lépést tettünk Debrecen digitális jövője felé, ugyanis a Znet Zrt-nek köszönhetően közel 1,9 milliárd forintból épült ki fejlett digitális hálózat a kertségi részeken – mondta Papp László. A beruházás érintette egyebek mellett Kismacs és Nagymacs településrészeket, a Kondoros kertet és lakótelepi részeket is. A szakemberek mintegy 226 kilométer hosszú hálózatot építettek ki, ezzel több mint 13 ezer háztartás számára elérhetővé téve a nagysebességű internetet. – Ez körülbelül 40 ezer debreceni polgár számára biztosíthat magasabb minőségű szolgáltatást – tette hozzá Papp László. A sajtótájékoztatót megelőzően a polgármester a Znet vezetőjével lemérte a vezetéknélküli hálózat sebességét, amely – a megismételt mérés alkalmával is – meghaladta a 400 Mbps-t. 

Debrecen számára alapvető törekvés, hogy a fejlődés a város minden részén érzékelhető legyen. Most egy komoly hiányosságot tudtunk kiküszöbölni ezzel a fejlesztéssel, hiszen a kertségi részek kihasználhatósága, az itt élők komfortérzete jelentősen javult

 – mutatott rá a városvezető.

Debrecen internet Pósán László  Zuber Gyula Papp László haon
A helyszínen mérést is végeztek 
Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen élen a digitális fejlődésben

Pósán László országgyűlési képviselő rámutatott, az interneteléréssel kapcsolatos kormányzati fejlesztési programok abból a felismerésből születtek, hogy ez a jövő technológiája. Viszont ehhez a felismeréshez kellett egy világjárvány is, hogy mindenki számára kézzelfogható igény legyen a digitális szakadék csökkentése. 

Példaként hozható az online oktatásra való átállás, vagy az olyan ügyek elintézése, amelyek csak online elérhetőek. S bizony, napi problémaként merült fel évekkel ezelőtt az internetelérés hiánya

 – mondta, majd hozzátette: az ilyen „kellemetlen történetek” gyorsítják fel a fejlesztéseket. Elmondta, magyarországi viszonylatban Debrecen ezzel a fejlesztéssel is az élvonalba tartozik.

Zuber Gyula, a Znet vezérigazgatója kifejezte: vannak olyan típusú emberek, akik munkájuk és mindennapjaik során internetet használnak, mint például a programozók, informatikusok. Számukra ez egy lehetőség, hogy most már nem csak a belvárosban érik el a nekik szükséges technológiai feltételeket, hanem attól kijjebb, a természethez közelebb, csendesebb környezetben is.

BS

Debrecen internet Pósán László  Zuber Gyula Papp László haon
Immár a kertségekben is megfelelő az ellátottság
Forrás: Kiss Annamarie

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában