Atlétika

2022.08.09. 16:03

40 fokos hőségben 80 kilométer futás egri érmesekkel

Rendkívüli módon rányomta a bélyegét az óriási hőség a Korinthosz ultratávú futóversenyre. Az egri Mészáros Lajos is megszenvedte a 80 kilométeres távot, ám az idén 60 éves atléta azok közé tartozott, akik legyőzték a nehézségeket, ahogy tette azt Szivós Orsolya is.

Bódi Csaba

Mészáros Lajos (jobbra) csak Bajától búcsúzott, az évtől még nem

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Sapka, UV-szűrős hosszú ujjú felső, rengeteg folyadék és sótabletta – sorolta a kánikulával szembeni védekezés kellékeit Mészáros Lajos. – Mindezek azonban ezúttal nem bizonyultak elegendőnek, mert a frissítőpontokig alig tartott ki a kulacs vizem. Ezek az állomások jobbára négy kilométerenként vártank ránk, ám akadt, amikor 10,7 kilométert kellett megtenni. Így aztán délután két órakor, majd 40 Celsius-fokban elrajtolt verseny első 40 kilométerét rettenetesen megszenvedtem. 

A folytatás azonban már jobban sikerült, a gyengülő hőségnek köszönhetően magamra találtam és jobb időt mentem, mint a viadal első felében.

A Baja és Szekszárd között rendezett Korinthosz ultratávú futóverseny 80 kilométeres távjára nevezett 150 sportoló közül 78-an értek be a tízórás szintidőn belül. Mészáros Lajos 8:55,20 óra alatt teljesítette az egészen pontosan 80,75 kilométeres távot. Ezzel korcsoportjában (60–64 évesek) az élen végzett, a férfiak közül a 15. legjobb időt érte el, míg abszolútban a 25. helyen zárt.

Mészáros Lajos (jobbra), Szivós Orsolya és Lakatos János 
Forrás: Családi album

A legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt tisztelgő rendezvényen másodszor vett részt Mészáros Lajos, és jövőre is tervezi a rajthoz állást. Előbb azonban még más kihívás vár rá.

– Négy hét múlva a 9. Szőlőskör 50 kilométeres versenyre megyek, bízva abban, hogy a balatonszőlősi megméretésen már nem a meleg jelenti majd a legnagyobb ellenfelet – tekintett előre az egri ultrafutó.

Szivós Orsolya végig erős maradt
Forrás: Családi album

Mészáros Lajos és a szintén egri Szivós Orsolya (lásd: keretes írásunkat) mellett Eger környéki indulóként a szomolyai Lakatos János is a Korinthosz 80 egyéni versenyen állt rajthoz. Az 50-54 évesek korosztályában szerepelt sportoló 9:45,40 órás időeredménye kategóriá­jában 3. helyet ért, míg az abszolút sorrendben az 59. pozícióhoz bizonyult elegendőnek.

Ismét álmodhatott nagyot – Szivós Orsolya 8:38,00 órás idővel, korcsoportjában (40-44 évesek) a 3., a női kategóriában a 8., abszolútban pedig a 11. helyen fejezte be a 80,75 kilométeres próbatételt. – Fantasztikus verseny volt, de nem a pálya, a táj, a táv, hanem a segítők, a szervezők és a futók miatt, akik életet, hitet, reményt, szeretetet, összefogást töltenek bele – fogalmazott az egri Egészségműhely SE ultrafutója. – Hálásan köszönöm, hogy családom, barátaim és segítőim jóvoltából ismét álmodhattam nagyot. Igen, sokat dolgoztam érte, de munka nélkül nincs siker. Nem alibiztem, nem hagytam magam eltéríteni a tervtől, úgy mentem, ahogy Maráz Zsuzsával előzőleg megbeszéltük, és végig erős maradtam.

Címkék#ultrafutás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában