Művészet

2022.08.16. 19:55

Az univerzumot tárja elénk mandaláival az Ivádon élő Forgó Márta + fotók, videó

Forgó Márta műteremében nagyon gyorsan repül az idő, de nem csak a művésznő érzi ezt így, hanem az is, aki ebbe a helyiségbe belép. Márta otthonában ugyanis a folyamatban lévő és a már elkészült munkák sokasága fogadja a látogatót. Mandala ékeskedik a falakon, az asztalon és körülötte, a kisebb-nagyobb tárolókban, de még a fürdőszobában is. Kávé mellett beszélgettünk a különleges hobbiról – ahogy ő mondja – a „pöttyözésről”.

O.N.

Forgó Márta mutatja a szívének legkedvesebb mandaláját.

Fotó: Oláh Nikolett

– Annyira precíz és aprólékos alkotások az általad készített mandalák, hogy miközben nézem, újabb és újabb részleteket fedezek fel rajtuk. Honnan meríted a türelmet ehhez?
– Szerintem a főállásom teremtette meg az alapokat. Sokáig dolgoztam a pétervásárai lakásotthonban könnyebben és nehezebben kezelhető gyerekekkel is, valójában az egész hobbim indíttatása hozzájuk kapcsolódik. Mielőtt elköszöntem tőlük, valami olyasmit szerettem volna adni a számukra, aminek jelentése van: az, hogy ők is ugyanolyan fontosak, mint bárki más.

– Mondhatjuk azt, hogy a munkáiddal az emberekben rejlő értékességre hívod fel a figyelmet?
– Egy mandala sok pontból áll, így kapunk egy teljes képet, egy egészet. Ahhoz, hogy ez a teljesség hiánytalanul meglegyen, még a legapróbb, legjelentéktelenebbnek tűnő pontra is szükség van. Úgy vélem, hogy a mai rohanó társadalom ezt sokszor elfelejti, és kellenek azok a dolgok, amiktől azt érezhetjük, hogy igenis, mi mindannyian számítunk. Visszatérve, a gyerekek miatt kezdtem kutakodni az interneten és ott találtam rá a pöttyözésre. Majd a természetből csentem el pár kisebb-nagyobb, értéktelennek tűnő kavicsot, és kifestettem azokat a mandalákra jellemző mintákkal. Amikor átadtam nekik, szerencsére nem vágták hozzám, sőt, nagyon örültek neki, és megértették a mondanivalóját.

– Ez igazán nagyszerű, és megható is egyben. Miért döntöttél amellett, hogy folytatod?
– Azon kaptam magam, hogy szabad óráimban próbálkozom, igyekszem elérni a tökéletességet és készítettem még egyet, majd egy újabbat, és így tovább. Mára ott tartok, hogy mindennap leülök festeni, még akkor is, ha aznap dolgozni megyek. Azt mondanám, hogy olyan ez számomra, mint egy szertartás, például a reggeli kávé közben vagy amikor hazaérek, és üresnek tűnnek a percek. Kikapcsol, megnyugtat és feltölt. Tudniillik, a mandala a keleti valláshoz és istenséghez kötődik eredetileg, ettől függetlenül nincs semmilyen kapcsolatom a buddhizmussal, és nem a belső megismerése céljából, az ehhez kapcsolódó  nagy gondolatokból születik ez nálam, hanem a színek és a formák szeretetéből.

– Valóban, e vallás szerint gyógyító ereje van ezeknek a kozmoszt ábrázoló alkotásoknak. Mi a véleményed erről?
– Úgy gondolom, hogy a mandala egy lebénult embert nem fog lábra állítani, és egy rákkal küzdő beteg sem emiatt fogja legyőzni a gyilkosát. Viszont a hit segíthet. Ha emiatt jobban érzed magad, talán jobban leszel fizikailag is. A kör, a tökéletesség, amelynek közepén ott az istenség, illetve a színek mind hozzájárulhatnak a pozitív gondolkodásmódhoz. Azt mondják egyébként, hogy amikor az ember ránéz egy mandalára, az vagy megszólítja őt, vagy nem. Érdekes, hogy a vásárlóim mindig kifejezetten az általuk választott alakzathoz ragaszkodnak, és senki nem töpreng azon, hogy melyiket kérje.

Mivel és mit. Márta két éve kezdte a mandalákat megalkotni, eleinte temperát használt, de az nem vált be. Azután váltott az akrilfestékre. A boltokban kapható kávétejszínes dobozkákat használja edényként, mint mondja, ez nagyon praktikus, mert így az idő múlásával sem romlik a nagy tubus festék minősége. A képein a természetes színek dominálnak, azokat ötvözi és sokszor még maga sem tudja, hogy milyen lesz a végeredmény.

– Mennyi ideig pepecselsz egy-egy képpel?
– Ez a mintától és nyilván a kép nagyságától is függ. A legnagyobb munkám 120 centiméter magas és 90 centiméter széles, ezt rendelésre készítettem és nagyjából három hétig dolgoztam rajta. A legkisebbek hűtőmágnesként is funkcionálnak, ezek viszonylag gyorsan megvannak. A nagyobbak viszont körülbelül 14 órába telnek, mondjuk az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy sosem tudom pontosan mennyi ideig szöszölök velük.

– Az idő pénz. Heves megyében hajlandók megfizetni ezt a fajta kézművességet?
– Változó. Mivel Magyarországon az emberek zöme keresztény, így nyilván a képeimet nem a buddhizmusból fakadó jelentése miatt akasztják ki a falra, hanem szimplán azért, mert tetszik rajtuk a motívum. Ahogyan azt már említettem, a minta és a színek játéka egyfajta megszólító erővel bír. Olykor rendelésre készítem a mandalákat, de jórészt a magam szórakoztatására festek. Utóbbiakkal a kisebb-nagyobb rendezvényekre ki szoktam látogatni, ahol leginkább a pöttyözött fülbevalók, nyakláncok, hűtőmágnesek a kelendők. Nincs két egyforma munkám, még ha ezt kifejezetten kérné is a vevő, egyszerűen nem tudnám teljesíteni. A pillanatnyi lelkiállapotomat, a velem történteket és az aznapi kreativitásomat nem tudom megerőszakolni, tehát minden jön magától és olyan lesz, amilyennek ott és akkor lennie kell. Aztán bízom benne, hogy valakinek megtetszik és úgy értékeli, ahogy én teszem.

A kézműves dolgok szeretete. Forgó Márta már több mindent is kipróbált a művészi vonalon, úgymint az ecsetfestést, a patchwork takarók készítését, a jobb agyféltekés rajzolást, de még a különféle fonásokat is, amelyekből vázák és más tárolók születtek.

– Milyen motivációid vannak a jövőt illetően?
– Salgótarjánban az egyik forgalmas cukrászdában kiállították négy darab munkámat, amit ezúton is köszönök. Azt hiszem, nagy löketet adna érzelmileg, ha valódi kiállításom is nyílhatna Heves megyében. Ezen felül szeretném Ivád és Pétervására környékén a gyermekekkel is megismertetni ezt a különleges festési módot több alkalmas foglalkozás keretében, ahol kedvükre varázsolhatnak a színekkel és megalkothatják a maguk kis univerzumát. Természetesen a felnőtteknek is szívesen megmutatom a mandala készítés csínját-bínját, ha van rá érdeklődés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában