Erősport

2022.11.25. 16:52

A novaji erősember Vasban elsőre ezüstöt fogott

Fodor Bálint első streetlifting országos bajnokságán második helyezést ért. A novaji sportoló a szombathelyi Iron Cup-on szerzett ezüstérmet.

Bódi Csaba

Húzózkodásban is megmutatta, milyen erő lakozik benne

Forrás: Beküldött fotó

– A súlycsoportom eredményeit tekintve, összesítésben öt pont hiányzott az elsőséghez. A hivatalos pontszámom 380 volt, vagyis nagyon szorosan alakult a viadal – mondta Fodor Bálint, hozzátéve: a sportágban ez volt az első versenye, így nagyon örül a második helyezésnek.

A fiatalember középiskolai évei alatt öt évig shotokan karatézott, ez alatt több versenyen ért el dobogós helyezést. 

Nyílt országos bajnokságot szerzett ezüstérmet, de rendelkezik magyar bajnoki bronzmedállal és Európa-kupa harmadik helyezéssel is. A saját testsúlyos edzést több mint nyolc éve kezdte.

Az egyik gyakorlatot a guggolás jelenti
Forrás: Beküldött fotó

– Ezek street workout vagy calisthenics néven ismertek – magyarázta Fodor Bálint. – Miután ezen mozgásformán belül alapvetően is az erőelemekre fektettem a legnagyobb hangsúlyt, így mondhatjuk, hogy a streetliftinghez való áttérés meglehetősen gördülékenyen ment. Idén tavasszal határoztam el, hogy kipróbálom magam versenyen is, így kezdtem el ennek megfelelően célirányosan készülni Deli Dusán edző segítségével.

Miről van szó a streetlifting esetében? – A verseny lényegét az jelenti, hogy három fogásnemben, húzódzkodásban, tolódzkodásban és guggolásban a versenyzők érjék el az egyismétléses maximumot a legnagyobb plusz súllyal. Az Iron Cup elnevezés nem az erősport jellegre, hanem Vas megyére utal. Szombahely harmadik alkalommal adott otthont streetlifting országos bajnokságnak.

A novaji sportoló a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán tanul levelező, mesterszakos gépészmérnök hallgatóként. Az egyetemi alapképzés mellett sikerült elvégeznie egy fitnesz instruktori, majd az idei év nyarán a személyi edző képzést, azonban jelenleg a tanulmányai miatt még nem tevékenykedik folyamatosan egyik konditeremben sem. Ezzel együtt bátran ajánlja másoknak is a streetliftingot.

Fodor Bálint felnőtt a feladathoz
Forrás: Beküldött fotó

– Ez a sportág több okból kifolyólag is jó választás lehet. Kiváló alternatívaként szolgálhat az átlagos konditermi edzések helyett az erőfejlesztésre és izomépítésre, illetve aki ismeri vagy gyakorolja az erőemelést, annak szintén tökéletes lehetőséget kínál a két sportág közötti sok hasonlóság miatt. Mivel nincs túlzottan nagy eszközigénye, így szinte bármelyik konditeremben gyakorolható, a fizikai fejlődés mellett pedig többek között fejleszti a fegyelmet, a türelmet, az akaraterőt és a kitartást. Továbbá fontosnak érzem, hogy általa nagyszerű közösség tagjává is válhatunk – zárta szavait Fodor Bálint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában