Összefoglaló

2022.12.05. 14:25

Elkeserítő: több Heves megyei balesetnél sem volt bekapcsolva a biztonsági öv

Az elmúlt héten megyénk közútjain kilenc személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, melyek közül három eset súlyos, hat pedig könnyű sérüléssel végződött.

HEOL

Forrás: police.hu

A rendőrség közleménye alapján ezen esetek során összesen tizenketten szenvedtek valamilyen sérülést, akik közül öten úgy sebesültek meg, hogy nem használtak biztonsági övet.

Mint írják, a legfőbb baleseti ok a sebesség hibás megválasztása volt (két esetben), amikor is a járművezetők nem az út vonalvezetésének, az időjárási és látási, a forgalmi viszonyoknak megfelelően választották meg járművük sebességét. Ezen ok mellett problémát jelentett még az elsőbbségi jog meg nem adása, az előzési szabályok megsértése, a követési távolság be nem tartása, a rosszullét, valamint a járművezetők egyéb hibája is.

A bekövetkezett balesetek közül két esetnél felmerült az ittasság gyanúja is.

Kiemelték, hogy a passzív biztonsági eszközök használati arányának növelése, továbbá az előzési, kanyarodási és elsőbbségi szabályok miatti balesetek megelőzése érdekében december 2-án Egerben fokozott közúti ellenőrzést tartott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, amely során drónt is alkalmaztak. Az ellenőrzés ideje alatt három esetben került sor intézkedésre a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, egy alkalommal a kötelező haladási irány megsértése miatt. Emellett további két esetben helyszíni bírságot szabtak ki a nem megfelelő műszaki állapot, illetve forgalom elől elzárt területen történő közlekedés miatt.

 

Megyénk közlekedésbiztonsági helyzetének javítása, a balesetek megelőzése érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet az alábbiakra:

A passzív biztonsági eszközök használata nem csak lakott területen kívül, hanem településen belül is kötelező az első és hátsó ülésen tartózkodva egyaránt. A biztonsági öv egy olyan eszköz, amely egy esetleges baleset során képes csökkenteni a bekövetkező sérülések súlyossági fokát.
Magyarországon továbbra is a ”Zéró tolerancia” elve van érvényben, azaz gépjármű vezetés során a legcsekélyebb alkoholfogyasztás sem megengedett. Az ittas járművezetés ugyanis jelentős mértékben növeli a baleseti kockázatot. Aki a vezetés megkezdése előtt alkohol fogyasztott és úgy ül a volán mögé, az nem csak saját magát, hanem utastársait és a többi közlekedőt is jelentős veszélynek teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában