Lóárverés

2022.12.06. 17:26

Amerikába is került szilvásváradi lipicai

Emelkedett az értékesített lovak átlagára, az árverések után kikiáltási áron lehet vásárolni.

T. B.

Bemutatják a lovakat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Idén ősszel is tartott lóárverést az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad. A klasszikus, a sorban huszonharmadik árverés októberben, az online aukció pedig november közepéig zajlott.

Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója elmondta, visszanézve a régebbi árverések eredményeit, sikeres volt az idei esemény, mind az eladott lovak számában, hiszen a meghirdetett lovak több mint fele elkelt, mind pedig az árat tekintve, hiszen az átlagár emelkedett. Míg pár éve hatszázezer forint volt az átlagár, most közel hárommillió forint. Tenyésztőként, versenyeztetőként ez az egyik legjobb visszajelzése annak, hogy a tenyésztési irányvonal, a fajta kipróbálása jó úton halad. Az online aukció a harmadik évét zárta és annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány nehézségei szülték a megoldást, a mostani helyzetben is népszerű, főként a külföldiek körében, illetve azon magyar lótartókéban, akik valamiért nem tudtak eljönni a klasszikus árverésre. Mint Cseri Dávid elmondta, Németországból is volt vásárlójuk, Olaszországból is érdeklődők, illetve az Amerikai Egyesült Államokból is vásároltak két bekocsizott mént. A lovak egyébként a napokban érkeztek meg Miamiba.

Az aukciókon el nem kelt lovakat egy ideig kikiáltási áron lehet megvásárolni. Tavaly az árveréseket követő másfél-két hónapban szinte minden megmaradt lovat megvettek, erre is van példa, mindig van, aki meggondolja magát. Cseri Dávid örül, hogy ott tartanak, hogy olykor várólista is van a lovakra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!