Labdarúgás

2022.12.08. 11:00

Az egri szertáros búcsúja: 17 év alatt 22 edzőt szolgált ki

Az egyszerű kezdőrúgás méltatlan lett volna hozzá. A két csapat alkotta sorfal közötti bevonulás, majd Hegedűs Dávid jóvoltából a kapitányi köszöntő és az ajándékozás viszont már mást mutatott. Olyan személy búcsúzott, aki az elmúlt 17 évben az állandóságot jelentette az egri futballéletben. Kugi megkezdte aktív nyugdíjas időszakát.

Bódi Csaba

Kugi a pályán szélén. A meccseket innen nézte

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Kugler Gyulaként anyakönyvezték, ám így legfeljebb leírva szerepel a neve. Kuginak hívja idős és fiatal, azzal a tisztelettel, ami megillet egy 66 éves férfit. Sosem jegyezték a ma már divatos Kit menedzserként (vagyis szerelésfelelősként), megmaradt szertárosnak, legalábbis a tisztség szerinti besorolásban. Mert ettől sokkal többet jelent Eger labdarúgásában. Miközben vezetők, edzők és játékosok sűrűn váltották egymást, addig ő maradt. Előfordult, hogy ellátta a technikai vezetői teendőket is, de ez csak rövid kitérőnek számított. 

A 2005-ös évben Keller József hívta az akkori Egri FC-hez, ahol 2014-ig dolgozott.

A megyei II. osztályból indulva felkapaszkodott gárda egészen az NB I.-ig jutott, majd zuhant alá botrányokkal kísért módon. Négy bajnoki cím, megannyi siker és sok élmény gyarapította akkor Kugi emléktárát. Fájó pontként arra nem nyílt lehetőség, hogy az élvonalban hazai pályán szerepeljen az EFC és mondjuk az FTC játékosaként Böde Dániel bekopogjon az egri szertár ajtaján. Szerencsére azonban nagy játéktudású labdarúgókkal volt alkalma együtt dolgozni. Neveket azonban csak „műsoron” kívűl említ, mert a sor a hosszúra nyúlik. Szerénység, tisztelettudás és normális viselkedés – jellemzi az egykori „sztárokat”, akik közül páran az első szóra segítőkezet nyújtottak, ha erre szüksége volt az öregedő barátnak. 


Az egy év kihagyást követő 2015-ös visszatérés napjainkig tartott Kuginak. Ez a második időszak is felvonultatott két aranyérmet, de már minden más volt, benne a Felsővárosi Sporttelepre költözéssel, a Coviddal és további jónéhány változással. Mindez közrejátszott abban és rávilágított arra, hogy az évek felőrlik az embert és a fáradás is gyorsabban jelentkezik. 

A 17 év alatt 22 edzőhöz kellett igazodnia, ami a személyiségéből adódóan könnyen ment. A nehézséget inkább az állandó jelenlét okozta és ezen csak egy módon lehetett változtatni, mégpedig a valós nyugállományba vonulással. 

„Negyvennyolc évet dolgoztam le. Ebből huszonkettőt a Mezőgépnél esztergályosként teljesítettem.A tenisz és a futball utána következett. Most pedig jöhet a több bicajozozás, persze csak, ha jobb idő lesz” – tekint előre. 

Forrás: Heol Sport


Arra a kérdésre, hogy mit kapott az egri labdarúgástól csak annyit mond, hogy „mindig rendesek voltak velem”. Az utódlás problematikája nem az ő gondjait szaporítja, de az egyértelmű, bárki követi  szertárosként, olyan örökséget vesz át, amihez nehéz lesz felnőni. 

Mert Kugi fogalommá vált.

 

Címkék#nyugdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában