A betegekért

2023.02.04. 20:00

Hivatásuk mesterei: a parádfürdői kórház csapata nyerte az ápolók vármegyei versenyét Gyöngyösön + fotók

Jubileumi, tizedik szakmai versenyét rendezte Gyöngyösön a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Területi Szervezete

Szabó István

Elméleti- és gyakorlati feladatok is vártak a versenyzőkre

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szombaton immár tizedik alkalommal rendezte meg a Hivatásunk mesterei vagyunk elnevezésű szakmai vetélkedőt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Heves Megyei Területi Szervezete. Vármegyénk egészségügyi szakdolgozóinak megmérettetésre ezúttal Gyöngyösön, a Bugát Pál Kórházban került sor – mindig az előző verseny győztese ad otthont a következő alkalomnak. Az idei, jubileumi versenyre három évet kellett várni, mondta el portálunknak Pogonyiné Kiss Irén, a MESZK területi elnöke.

– Sajnos, a járvány miatt 2019 óta nem tarthattuk meg a versenyt. Idén 11 csapat nevezett, igazán ezerarcú volt a társaság, Hatvanból, Gyöngyösről, Egerből, Mátraházáról, Parádfürdőről, a megye minden területéről érkeztek kollégák. Különböző szakápolói feladatok végrehajtása során kellett megmutatniuk a tudásukat, emellett elméleti kérdésekben és a kamarával kapcsolatos totóban is számot adtak az ismereteikről. A kamarai totóban olyan kérdések szerepeltek, amelyekre a válasz a kamara honlapján olvasható. Ez egy kis visszajelzés számunkra, vajon olvassák-e a dolgozók. Szponzorainknak köszönhetően jutalmaztuk a versenyzőket. Az első három helyezett csapat értékes ajándékutalványt kapott, a legjobbak különdíjban részesültek, de senki sem ment haza üres kézzel. Igazán jó hangulatú verseny volt – összegezte Pogonyiné Kiss Irén.

A verseny helyi szervezése a Bugát Pál Kórház feladata volt, tájékoztatott Jakabovits Ferencné, a MESZK fekvőbeteg-ellátási alelnöke, a gyöngyösi kórház ápolási igazgatója.

– A résztvevők létszámának megfelelő helyet kellett biztosítanunk, emellett el kellett dönteni, kik állítják össze a gyakorlati állomásokon az elvégzendő szakfeladatokat, és azokat mennyi idő alatt kell elvégezni, hány pont jár értük. Minden csapat fantázianéven szerepelt, hiszen akár több osztály dolgozói is alkothattak egy vegyes gárdát. Nem maradhatott el a játékos bemutatkozásuk a verseny előtt: nemcsak a nevüket árulták el a csapatok, de énekeltek, csasztuskát írtak a mindennapi munkájukról, verseltek, szóval gazán jópofák voltak - idézte fel. 

- A szakmai verseny két részből állt. Először 22 szakmai tesztkérdésre kellett írásban válaszolni. Következett a kamarai MESZK-totó, stílusosan 13+1 kérdéssel. Az elméleti rész után a gyakorlati feladatok négy állomások vártak a versenyzőkre. Az első a kézhigiéne volt, azaz a kézfertőtlenítés. Egy ápolónak a legfontosabb munkaeszköze a keze. A fertőtlenítésének megvannak a szabályai, nagyon fontos, hogy minden szakdolgozó precízen ismerje ezeket, hogy ne vigyen át fertőzést egyik betegről a másikra. A második állomás az újraélesztés volt. Ez annyira alapvető, hogy ezt tulajdonképpen minden laikusnak is meg kellene tanulni, hogy a bajba jutott embertársán adott esetben segíteni tudjon. A harmadik, a szakápolástani állomáson egy konkrét beavatkozás volt a feladat, ami minden évben más. Végül, védőöltözetbe kellett bújni a versenyzőknek. Mivel az elmúlt éveket a járvány árnyékában töltöttük, nagyon fontos, hogy ha bárhol, bármilyen fertőző betegség üti fel a fejét, a kollégák tudjanak szakszerűen védőöltöztet felvenni az ellátáshoz – ismertette Jakabovits Ferencné.

A zsűri, ahogy mondani szokás, mindig nehéz helyzetben van, mondta dr. Thummererné Rebicsek Rita zsűritag, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója. 

– A különböző gyakorlati feladatoknál volt lehetőség mérlegelésre. A különböző állomásokon egy-egy vegyes összetételű gárda felügyelte és értékelte a végrehajtást. A pártatlanságot biztosította, hogy a három tagú ellenőrző csoportok különböző kórházak dolgozóiból álltak, de jelen voltak a kamarai kollégák is – foglalta össze dr. Thummererné Rebicsek Rita.

A verseny jelentőségét a szakmai munkán kívül a kollégák találkozása adta, fogalmazott dr. Assani Omar, a gyöngyösi kórház orvosigazgatója.

– Az egy megyében dolgozó szakemberek találkozása, tapasztalacseréje, s egyáltalán, egymás megismerése, mind nagyon fontosak. Tapasztalatból tudom, ha például egy másik intézménybe telefonálok, mennyire hasznos és előrevivő, ha ismerem azt, akivel a vonal túloldalán beszélek. Ugyanolyan fontos az összetartás. Az ilyen alkalmak segítenek abban, hogy meglegyen a dolgozókban a kamarai tudat, s az, hogy van képviseletük. Így, adott esetben a véleményüket, szakmai felvetésüket, s akár a követelésüket is érvényesíteni tudják a kamarán keresztül – összegezte dr. Assani Omar.

Heves megye kórházainak legkiválóbb szakdolgozói mérték össze tudásukat a Hivatásunk mesterei vagyunk X. szakmai versenyen, a Bugát Pál Kórházban
A nyertes parádfürdői csapat a gyöngyösi versenyen
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A versenyt megnyerő parádfürdői PÁK-Forever csapat képviseli a márciusi, budapesti országos döntőn Heves vármegyét. Idén a második helyezett a gyöngyösi Pál-o-shock gárdája lett, míg a dobogó harmadik fokára a hatvani Last Minute csapata állhatott.


 




 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában