Gondoskodás

2023.03.20. 17:34

Megkezdődött a gondosórák kiszállítása, Hevesben is van, aki már megkapta

Európában egyedülálló a Gondosóra program, mely szűkebb hazánkban is igénybe vehető. Olvasónk már meg is kapta az eszközt, s beszámolt portálunknak a tapasztalatairól.

F. V. E.

Kerecsendi olvasónk már megkapta az eszközt

Forrás: HEOL

Nemrégiben Horváth László országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet a gondosóra jelentőségére. 

Most a program részleteiről kérdeztük a projekt vezetőjét, akitől azt is megtudtuk, hogy szűkebb hazánkból is sokan érdeklődnek a jelzőeszköz iránt, s vannak, akik már meg is kapták. 

– A Gondosóra program azért indult el 2022-ben, hogy biztonságot teremtsen azoknak az otthonukban élő, 65 év feletti magyar állampolgároknak, akik segítségre szorulhatnak, akár a hétköznapi problémáikban. Ez a program azért egyedülálló európai szinten, mert bár vannak hasonló szolgáltatások a piacon több országban és itthon is, de sehol sem jár alanyi jogon, szociális rászorultság nélkül, ingyenesen minden 65 év felettinek a jelzőeszköz és az ahhoz tartozó 0-24 órás diszpécser szolgáltatás – tájékoztatta portálunkat Czibik Norbert, a Gondosóra program projektvezetője.

Több lehetőség közül is választhatnak, akik szeretnék igénybe venni a szolgáltatást. Mindössze egy sikeres regisztrációra van szükség ehhez, amit a www.gondosora.hu weboldalon lehet a legegyszerűbben megtenni, de akár a regisztrációs ügyfélszolgálaton a 06/1-445-0080 számon is lebonyolítható.

A jelzőeszközön keresztül az idős ember minden körülmény között képes segítséget kérni, hiszen a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető, ez jelenti a szolgáltatás lényegét. A jelzést fogadó diszpécserközpontból rövid időn belül visszahívják az időst az eszközön keresztül az egészségügyi vagy szociális képzettségű munkatársak, akik a hívás alapját jelentő probléma azonosítását követően gondoskodnak a szükséges segítség megszervezéséről, tudtuk meg a projektvezetőtől, aki hozzátette, olyan esetekben, amikor sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni a felmerülő problémák megoldásában. Ilyen lehet, ha valakinek a biztonságérzet hiánya miatt szükséges valakivel beszélnie, vagy például, ha elfogyott a gyógyszere és akadályoztatva van a beszerzésében. Abban az esetben, ha a diszpécser nem tudja megoldani a felmerülő problémát, akkor a szakmai megítélése alapján dönthet további megoldási módokról, így például értesítheti a kontaktszemélyt vagy akár a sürgősségi segélyhívót is.

– Mostanra már több mint 60 ezren használják országszerte a Gondosórát, valamint a hozzá tartozó diszpécser szolgáltatást, s a regisztráltak száma meghaladta a százezret. Ebből Heves vármegyéből több mint 3500 regisztráció érkezett, amiből már több mint háromezer idős meg is kapta a jelzőeszközt, és már igénybe veszi a szolgáltatásunkat – tudtuk meg Czibik Norberttől, akinek elmondása szerint a visszajelzések nagyon pozitívak a Gondosórával kapcsolatban, mind a felhasználóktól, mind a családtagjaiktól. 

– A legtöbb esetben valóban a biztonságot adja nekik ez a lehetőség, ami reményeink szerint 2025. év végére elérheti a másfél millió 65 éven feletti időst hazánkban – tette hozzá.

Olvasónk, a kerecsendi Erzsébet a napokban kapta kézhez a jelzőeszközét. Őt és lányát, Katalint kérdeztük az eddigi tapasztalataikról. 

– Eleinte azt hittem, hogy ez is csak egy jól időzített reklámfogás, de már belátom, hogy tévedtem. Egy éve olvastam először a Gondosóra programról, és úgy éreztem, ez lesz az igazi megoldás az életünkben – mesélte portálunknak Erzsébet.

– Idős édesanyám egy éve egy komoly műtéten esett át, azóta alig tud önállóan közlekedni. Mivel a családban mindenki dolgozik, az állandó felügyelete nagy kihívást jelentett számunkra. Azonnal regisztráltam a gondosóra igénylésére, de hónapokig semmi jelzést nem kaptunk. Aztán múlt héten egy sms-ben érkezett a hír, hogy másnap tartózkodjunk otthon, mert érkezik az eszköz. Rögtön beüzemeltük, és a zöld villogó fény mostantól velünk marad. Örülünk a lehetőségnek, nagy megkönnyebbülés ez minden családtagnak – mondta Katalin, aki hozzátette, édesanyja reggelente a nyakába akasztja a gondosórát, esténként pedig a feje feletti polcon tartja. Tudja, hogy csak egy gombot kell megnyomni, és azonnal érkezik valahonnan segítség. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában