Közgyűlés után

2023.04.01. 15:30

Még az idén rendeződhet a régi Egál sorsa + fotók

Döntöttek a régóta húzódó Egrix projektről.

Szabadi Martina Laura

Az Egrix területe napjainkban

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Egy 2016-ban kezdődött projekt ügyéről is döntött a közgyűlés, amely a Vitkovics-ház, valamint az egykori Egrix területének megújulását is szorgalmazná. 

– Az utolsó pillanatban vagyunk, ugyanis idén be kell fejezni, de eddig semmi sem történt. Az épület felújítása során művészeti és szabadidő-komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése történne meg. Mindezt 50 százalékos tartalomcsökkentéssel még meg lehetne valósítani – mondta Mirkóczki Zita (MSZP, A városért) tanácsnok. – Az előterjesztés célja, hogy ez a több mint 6 éve húzódó projekt sikerrel zárulhasson, és azt be lehessen fejezni még az operatív program zárása előtt. A belváros szélén lévő, a volt Egrix-Egal helyén található leromlott állapotú, gazos, kihasználatlan területet „tájsebet” már-már rehabilitáljuk, hogy újra visszaadhassuk az egrieknek és az ide látogató turistáknak. 

Mint ismert, a város konzorciumi partnerével, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyével közös pályázatot nyújtott be „Művészeti és szabadidő-komplexum kialakítása és turisztikai attrakcióvá történő fejlesztése Egerben” címmel. A TOP forrás 590 millió forint volt. Ez eredetileg tartalmazta a Szent Miklós görögkeleti szerb templom (Rác-templom) és környezetének felújítását, a Vitkovics-ház kiállítótérré, múzeummá alakítását, pénztár, bolt, vizesblokk kialakítását, a zöldfelület megújítását, világítási és kamerarendszer kiépítését. A beavatkozások másik pólusa a Széchenyi utca végi, korábbi Egrix, Egal teljes rehabilitációja volt. Itt a 2011 óta nem üzemelő, leromlott extrém sportpálya területének átalakítása, a területen lévő ingatlan elbontása, ott egy új épület kialakítása kerékpárszervizzel és kerékpárbolttal, vizesblokkokkal szerepelt. Olyan extrém sportpark jött volna létre, amely lehetőséget ad BMX, extrém roller és görkorcsolya, gördeszka gyakorlására. A pályázat hangsúlyos eleme volt még az Eger–Egerszalók kerékpárút egri szakaszának megépítése. 

Az előterjesztés szerint azonban az egyes elemek előkészítettsége más-más fázisban tartott, ami rendkívül megnehezítette az egyes tevékenységek együttes kezelését. A kerékpárút fejlesztése TOP forráson kívül valósult meg, így ez az elem már korábban kiesett a projektből. 2019. május 29-én a Budai Szerb Ortodox Egyház jelezte, hogy a projekt keretében kötött konzorciumi megállapodását felbontja, miután a Rác-templom teljes körű felújítására kiírt közbeszerzési eljárások eredménytelenül zárultak. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a területen régészeti feltárásokat folytattak, ahol megtalálták a régi városfal egy szakaszát. Mivel erre a részére építeni tilos, ez ismételten szűkíti a beruházás lehetőségeit. 

– A Városfejlesztési Kft. idén januárban-februárban egyeztetéseket folytatott az Államkincstárral és az Irányító Hatósággal, valamint közbeszerzési szakértővel, melynek eredményeként rögzíthető, hogy a projekt kivitelezése csökkentett műszaki tartalommal megvalósítható. Mivel rohamosan közeledik a 2014–2020-as ciklus operatív programjainak zárása, valószínűsíthető, hogy egy újabb közbeszerzési eljárás lebonyolítása esetén kifutnánk a rendelkezésre álló időből. Ezért célszerű a 2019-ben lebonyolított eredményes közbeszerzési eljáráshoz igazítani a projekt ütemezését, és a lehető leghamarabb megkezdeni a kivitelezési munkálatokat. A megvalósítás érdekében szükség van az elmúlt 2-3 évben elmulasztott adminisztratív és pénzügyi intézkedések, módosítások mielőbbi végrehajtására – ezeket célozzák az előterjesztés határozati javaslatai. Ezek szerint hivatalosan is rendezni kell a Budai Szerb Ortodox Egyház mint konzorciumi partner kilépését a projektből, egyúttal az önkormányzatnak nyilatkoznia kell, hogy a projektet önállóan is meg kívánja valósítani. A megvalósítás érdekében be kell nyújtani az önkormányzat igényét a teljes projektösszegre – magyarázta Mirkóczki Zita az előterjesztésben, hozzátéve, ha nem lépnek, akkor vissza kell fizetni az összeget. 

Mirkóczki Ádám kérte, hogy Spisák György aljegyző fejtse ki, milyen problémákat ismer a projekttel kapcsolatban. 

– A kivitelező állítása szerint szóbeli megrendelésre földmunkákat végzett, amiért 30 millió forintos követelést támasztott, ez befolyásolja a projektet. Az ortodox templom a mai napig benne van a projektben mint megvalósítandó elem. Nem értjük, hogy hol tart a projekt, hol maradt abba a Városfejlesztési Kft.-nél. Mi is azt szeretnénk, hogy haladjon, de ahhoz komolyan utána kell nézni a dolgoknak – emelte ki az aljegyző. 

– Ne soroljuk már, hogy mikor mi nem történt meg! Én nem akarok erről beszélni. De nem akarok több mint félmilliárd forintot visszafizetni sem. Azért nem, mert úgy marad ez a terület, ahogy most kinéz, és soha az életben még egyszer nem kapunk rá pénzt. Az önkormányzatnak meg nem lesz rá pénze. Én azt akarom, hogy megvalósuljon. Hogy a többi projekttel, például a Sas 2-vel mi lesz, azt nem tudom – hangsúlyozta Mirkóczki Zita. 

– Ebben egyetértünk, csakhogy a Városfejlesztési Kft. jelenlegi állományával nem képes a projektek lebonyolítására – mondta Spisák György. 

– A Városfejlesztési Kft. azon kívül, hogy „Hogy vagy?” semmilyen kérdésre nem tud válaszolni. Én most azt sem tudom, hogy ki a cég vezetője. Nagy István lemondott, majd szavaztunk arról, hogy váltsuk le, de ezt az Evat igazgatósági ülésén tudomásom szerint napirendre sem tűzte. Én javaslom, hogy a pályázatokat vonjuk vissza az önkormányzathoz, mert minden perc, míg a cégnél vannak a TOP források, elpocsékolt idő – mondta Mirkóczki Ádám. Szűcs Tamás, az Evat ügyvezetője elmondta, Kovács Ágnes a városfejlesztési cég igazgatója, ahogy a közgyűlés döntött. Kovács. Cs. Tamás Fidesz–KDNP-s képviselő azt mondta, a jelenlegi városházi infrastruktúra sem garancia arra, hogy rendben haladnak a projektek. Név szerinti szavazással döntöttek a módosító javaslatról, amely az összes TOP projektet az önkormányzathoz delegálná vissza. Farkas Attila, Földvári Győző, Mirkóczki Ádám, Minczér Gábor, Pócs Alfréd és Sós Tamás szavazott igennel, Pápai Ákos tartózkodott. Tehát nem fogadták el a módosító javaslatot. 

A projekt mielőbbi folytatására igennel szavaztak, tehát terveik szerint október végéig megújítják a Vitkovics-házat, és kialakítanak az Egál helyén egy kerékpárkölcsönzőt, látogatók fogadására alkalmas helyet, pénztárral, ajándékbolttal, mosdókkal, valamint egy szabadidőparkot extrém kerékpáros elemekkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában