Időjárás

2024.03.26. 11:52

Közel mínusz 16 Celsius fok volt a Bükkben

Ismét vacoghattak a fogak a Bükkben.

Kedd hajnalban -15,59 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet a Bükk-bükk fennsíki Mohos-töbörben, melyben a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézet üzemeltet meteorológiai mérőállomást – írták. Ennek alapfeltétele, hogy a Kárpát-medence egy hidegfront hátoldalára került, ahol hidegebb levegő érkezett és jutott nyugalomba a térség, Kárpátok által észak-nyugat felől szélárnyékolt területein.

A hőmérsékleti inverzió kiépülése összetett, erősen zavart majd kései volt. Tehát a töbörben kialakult “hideg légtó” a kései, akkor már zavartalan kiépülés előtt kétszer is összeomlott. Az utolsó összeomlást követően a szél általi zavarás megszűnt, és a szélcsendes, derült éjszaka hátralévő részében -15 Celsius-fok alá hűlt a léghőmérséklet a töböraljban. 

A Kerékgyártó Róbert és csapata által mért, szintén a fennsíkon található Vörösmeteor-töbörben is friss volt a reggel, a bukk.meteopont.hu oldal tanúsága alapján ott -12,6 Celsius-fok volt a ma hajnali legalacsonyabb hőmérséklet. Az ország szélcsendes keleti felén egyébként kiterjedt fagyra ébredhettünk.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában