Találkozó

2022.08.15. 11:37

Tibi Atya embere is ott volt a komáromi Fenyves Szabadegyetemen

A nagysikerű négynapos rendezvénynek a koppánymonostori Fenyves Tábor adott otthont, ahová szűkebb hazánkból, valamint Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból és Kárpátaljáról is érkeztek fiatalok.

Gál László

Fotó: Stekler Bendegúz

A szerdától vasárnapig tartó programban nagy szerepet kaptak a digitális tudásfejlesztő és a social mediával kapcsolatos képzések, emellett már az első napon is egy izgalmas vendég érkezett. Az egyik legnépszerűbb magyar Facebook oldal, a Tibi Atya egyik adminisztrátora, Tóth Máté tartott előadást a fiataloknak. Csütörtökön a komáromi bűvészmester, Kiss László kápráztatta el a résztvevőket „Kiss Laci az online világban” című műsorával.

Pénteken a tábor mellett a szabadegyetemi rész megnyitójára is sor került, ahol köszöntőt mondott Mohay Gergely a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért felelős főosztályának főosztályvezetője, Proczeller Tamás a FILO (Fiatal Lokálpatrióták Egyesülete) elnöke valamint Gubík László a Marthos Polgári Társulás vezetője is.

II. Fenyves Szabadegyetem, előadás
Forrás: Stekler Bendegúz

A megnyitó beszélgetésen ebben a évben is részt vettek Észak és Dél-Komárom polgármesterei, Mgr. Keszegh Béla és dr. Molnár Attila, majd a résztvevő ifjúsági szervezetek bemutatkozására került sor. A nap végi beszélgetést követően az X-Faktor és a Dalt is megjárt Beneath My Skin együttes koncertje következett, akiknek nem mellesleg az egyik gitárosuk a komáromi Balogh Péter. A zenekar után egy lemezlovas is érkezett a táborba Katona Kornél „Soldier” személyében.

Szombaton tovább folytatódtak a képzések és az előadások. Előadást tartott Dr. Habil. PaedDr. Juhász György  PhD. a Selye János Egyetem Rektora, Kovács Péter a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke, Simon Ádám a H+ civil hírportál alapító főszerkesztője, Juhász Márton Komárom korábbi főkertésze, Baczkó Norbert a Fidelitas alelnöke valamint dr. Kupecki Nóra az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. 

Az este folyamán egy interaktív Fenyves kvízen vehettek részt a fiatalok, ahol Komárom történelmével, valamint a résztvevő szervezetekkel kapcsolatos kérdésekre kellett jól megválaszolni. A győztes csapat a 2018-as ország tortájának választott Komáromi Kisleány tortát nyert a Jánoska cukrászdából.

A rendezvényen összesen közel másfél tucat ifjúsági szervezet képviselői vett részt, leginkább Észak és Dél-Komáromból, de voltak régiós anyaországi, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai valamint vajdasági résztvevők is. Turi Ádámól, a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnökétől megtudtuk, hogy a szabadegyetem szervezői már a hétvégén is arra készültek, hogy a jövő évben hogyan fejlesszék tovább a Fenyves Szabadegyetem programját.

A második Fenyves Szabadegyetem idén a Fiatal Lokálpatrióták Egyesülete és a Marthos Polgári Társulás által közösen megvalósított határon átnyúló CDCCE PROJECT keretein belül valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában