Döntések

2022.09.28. 14:00

Tatai közgyűlés: drágulnak a bérlakások, változik a tömegközlekedés, olcsóbbak lesznek a bérletek

A Kökuti-iskolában üzemelő tanuszoda biztosan nem nyit ki az idén.

Goletz-Deák-Viktória

Forrás: tata.hu

Fotó: Domokos Attila

A magasabb fenntartási költségek és a növekvő infláció miatt négy év után megemelték Tatán az önkormányzati bérlakások díját. Többek között erről is döntöttek szerdán a képviselő-testületi ülésen szeptember 9-én a városháza üléstermében

A szociális bérlakásokban élőknek eddig 230 forintot kellett fizetni négyzetméterenként bérleti díjként. Ez az összeg 15 százalékkal nő: ezentúl 265 forintot kell négyzetméterenként fizetni havonta az összkomfortos szociális bérlakásokért.  

A költségelvű bérlakások díja ennél nagyobb mértékben fog nőni. Az eddigi 800 forintos négyzetméterárat most 1200 forintra emelték. Michl József, Tata polgármestere hozzátette, hogy ezekre a lakásokra - mivel pályázni és licitálni kellett rájuk - eddig is legtöbbször ezt az összeget fizették már a bérlők.

A piaci alapú lakások bérleti díja is megnő: 1500-ról 2 ezer forintra emelik ezeknek az ingatlanoknak a négyzetméterárát. A polgármester kiemelte, hogy a lakások működtetése, fenntartása is pénzbe kerül, többek között ezeknek a költségeknek a fedezése miatt van szükség az emelésre. 

A közgyűlésen a helyi tömegközlekedés változásairól is döntöttek. November elsejétől csak a Tata-Agostyán vonalon szállhatnak fel a helyi bérletekkel a helyközi buszokra az utasok Tatán. A többi útvonalon a városi járatokra váltott bérletekkel csak a helyi buszokat vehetik igénybe. 

Ezzel együtt viszont a havi, helyi diákbérletek árát 200 forintra csökkentik. A testületi ülésen a polgármester kitért a növekvő energiaárakra is. Elmondta, hogy decemberig ez mintegy 100 millió többletköltséget fog jelenteni a városnak. Hozzátette: a Kőkuti-iskolában üzemelő tanuszoda az idei tanévben nem fog megnyitni. A nehéz döntés egyik oka, hogy a tankerület idén nem kívánja kibérelni az uszodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!