Programajánló

2022.09.29. 20:00

Mit nekünk időjárás, ha van mit csinálni – íme a 7+1 „csakazértis” program a hétvégére

Akár esik, akár fúj, lesz mit csinálni a hétvégén Komárom-Esztergom megyében. Mutatjuk a legjobb programokat.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

1. Ünnepeljük a népmesét a Kapcsolatok Házában!

A Magyar Népmese Napját Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án, pénteken ünneplik meg Esztergomban, a Kapcsolatok Házában. Az iskolai alsó tagozatos osztályok 9 órától 13 óráig Ábelesz-Kóbelesz címmel játékos próbatételen, egy háromnegyed órás kalandjátékon vehetnek részt a népmesék világában. 15 órától 16 óráig Az égig érő paszuly címmel Magyar népmeséket nézhetnek meg az érdeklődők diafilmen, majd 16 órától A szegény ember és az ördög címmel ujjbábok készítése, kézműves foglalkozás kezdődik.

2. Evezzünk fel mosolyogva az Által-éren!

Október 1-jén, szombaton rendezik meg Tata - Szomód (Ferencmajor) és Dunaalmás között a várva-várt XXV. Által-ér Vízi túrát. Kerékpárosokra is számítanak. Tavaly és tavalyelőtt is elmaradt, ám az idén végre vége a böjtnek. A rajt a hagyományoknak megfelelően a Berta Malomnál lesz várhatóan 9 óra 10 perckor.

3. Írjunk történelmet az esztergomi múzeumban!

Kötetlen és ingyenes beszélgetésre, közönségtalálkozóra invitálnak mindenkit a szervezők és a történelmi regényírók október 1-jén, szombaton 15 órától. A Balassa Bálint Múzeumban tizenkét történelmiregény-író várja a találkozást.

A múzeum és a Helischer József Városi Könyvtár közös eseményén többek között Bakóczy Sárával, Bányai D. Ilonával, Cselenyák Imrével, Fábián Jankával, Gál Vilmossal, Gáspár Ferenccel, Izolde Joannsennel, Pusztai Andreával, Schmöltz Margittal, Soós Tiborral, Cs. Szabó Sándorral és Trux Bélával futhat össze az olvasó az „Írjunk történelmet” című közönségtalálkozón, melynek a műsorvezetője a könyvtár igazgatója, Schmöltz Margit lesz.

4. Ünnepeljük a hegy levét Alsógallán!

Szüreti felvonulást és bált szervez az Alsógallai Baráti Egyesület és a József Attila Művelődési Ház október 1-jén, szombaton 16 órától. Az esemény az Alsógallai Német Nemzetiségi Tánccsoport 30 éves jubileumi programja is lesz egyben. A szüreti felvonulás 16 órakor indul és a Szent Gál templomtól a József Attila Művelődési Házig tart, majd 17  órától a német nemzetiségi hagyományőrző kultúrcsoportok adnak műsort. A szüreti bál, amelyhez a Tarianer Spitzbuam zenekar adja a talpalávalót, 19 órakor kezdődik.

5. Kapcsoljuk össze az időseket és a zenét!

Az Idősek és Zene világnapja elnevezésű eseményre várják az érdeklődőket október 1-jén, szombaton a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermébe. A Szijj Irma Kórustalálkozón és Idősek kiválósága díj átadásán Lazók Zoltán köszönti majd a résztvevőket, majd szebbnél-szebb dallamok csendülnek fel. A belépés díjtalan.

6. Borozzunk Bánhidán!

Borudvarban mutatkoznak be a helyi és környékbeli termelők borai október 1-jén, szombaton 11 órától este 7-ig. A Bánhidai Borudvarban lesznek sajtkülönlegességek, házi lekvárok, kézműves termékek és büfé is. Bort kóstolni bánhidai tallér ellenében lehet, 1 bánhidai tallér 250 forint lesz. A bográcsban készült ételkülönlegességek 8 bánhidai tallérért kerülnek majd az éhesek tányérjába.

7. Emlékezzünk a földművesekre Tatabányán!

Megemlékezést tartanak a Földművesek Napja alkalmából Tatabányán október 2-án vasárnap. A Bánhidai Szent Mihály templomban 11 órakor Szent Mihály napi szentmise kezdődik, majd 12.30-kor a Bánhidai Platánosban, a Bánhidai földművesek emlékművénél emlékeznek meg a résztvevők. Az eseményen közreműködik Gedő Attila címzetes esperes, Soltész Kálmán és a Bánhidai Kisfúvósok, valamint Visegrádi József a Bánhidai Baráti Kör Egyesület elnöke.

+1. Nézzünk veteránautókat is Bánhidán!

A településrész lesz a világ, de legalábbis Tatabánya közepe ezen a vasárnapon. Október 2-án ugyanis búcsú is lesz Bánhidán. A Bánhidai búcsún lesz vidámpark, büfé, helyi őstermelők készítményei és borkóstolási lehetőség is. A programhoz kapcsolódva szombaton és vasárnap 13 és 15 óra között látogatható lesz Marczis Béla Veteránautó Múzeuma a tulajdonos csoportos tárlatvezetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában